Snø er ikke lenger snø. Spesielt i byer og tettsteder. Den inneholder grus, salt, sink, kobber, krom, nikkel, bly og andre slamstoffer.

Med byutvikling, byfortetting og befolkningsvekst, er snø blitt et problem. Den skyves i store hauger som tar bort viktige parkeringsplasser og andre friarealer i sentrum som er visuelt stygge og inneholder store mengder forurensing.

Les også

Fraktes flere mil – her dumpes tonnevis med møkkete snø i friluftsområdet

Det er forbudt å tømme snøen i sjøer og vann, men når snøen smelter finner den veien til bekker og elver som renner ut i Mjøsa. Med på lasset følger alle forurensningsstoffene.

Les også

Selger plass til møkkete snø på område ti ganger større enn godkjent

På 70-tallet trengte en nesten ikke å være Jesus for å gå på vannet. Mjøsa var så forurenset at det ble iverksatt en storaksjon for å redde Norges største innsjø. Snart er vi der igjen ihht HAs oppslag i fjor høst.

I april i fjor fikk jeg en av kommunestyrerepresentantene i Ringsaker, Thomas Hisdahl Eriksen til å fremme en interpellasjon om snøsmelteanlegg.

Daværende ordfører, Anita Ihle Steen, ga et grundig svar med konklusjon om at dette ikke var nødvendig all den tid kommunen hadde 2 deponier som tilfredsstilte miljøkravene til statsforvalteren.

I ettertid viser det seg at dette ikke stemmer, og at tillatelsen hadde de gitt seg selv gjennom en dispensasjon fra reguleringsplanen.

Rundt Mjøsa er det flere byer og tettsteder der forurenset snø naturlig renner ut i Mjøsa.

Hva om Hamar, Stange og Ringsaker kan være en pioner i Innlandet og investere i et snøsmelteanlegg som både kommunene og næringslivet kan benytte seg av?

Da vil all forurensning i snøen bli fjernet og lagret på tilfredsstillende måte, noe kan gjenvinnes og rent vann renner ut i Mjøsa. Det vil være et første ledd i å hjelpe Mjøsa. I tillegg frigjøres parkeringsplasser og friarealer i sentrum.