(Østlendingen): Klokken 03.00 om natta skrur vi klokka én time tilbake.

I Norge skjer dette den siste søndagen i oktober – altså i helga.

Derfor stiller vi klokka

Årsaken til at vi stiller klokka har historiske årsaker.

Opprinnelig, rundt 1. verdenskrig, var målet å få en ekstra lys time på ettermiddagen (sommertid) for å kunne spare energi til lys og varme, spesielt ved bruk av kull og olje som var kostbart under og etter krigen.

Sommertid – eller lokaltid – er en trend som kanskje går mot slutten.

Europakommisjonen foreslo i 2018 å avskaffe ordningen med sommertid, men EU har fortsatt ikke konkludert. Dersom det skjer bør man av hensyn til næringslivet ha samme løsning som våre nærmeste naboland, ifølge Justervesenet.

– Norge kommer til å avvente beslutningen fra EU før vi tar stilling til om vi skal slutte å stille klokka, sa næringsminister Jan Christian Vestre i forbindelse med klokkestillingen i fjor.

Bare Island uten sommertid

I Norge har vi lang tradisjon for å stille klokka to dager i året.

Slik er det ikke i alle land.

I Europa er det bare Island som ikke har sommertid.

Positivt for hjortedyra

Hva skjer hvis vi går vekk fra ordningen med sommer- og vintertid?

I fjor kom det tall som taler for permanent sommertid, mens andre vil ha vintertid – eller normaltid, som det egentlig heter.

Tallene kom fra forskning publisert i tidsskriftet Current Biology.

Forskere ved University of Washington har analysert over én million hjortepåkjørsler og 96 millioner timer med trafikkovervåking fra hele USA.

Når mennesker forskyver sitt bevegelses- og aktivitetsmønster én time, medfører det en 16 prosents økning i kollisjoner med dyrene, med dødelig utfall for både mennesker og dyr og store materielle skader. De to første timene etter solnedgang er det 14 ganger høyere risiko for å kjøre på et hjortedyr.

– Det overrasket meg hvor påfallende dette mønsteret er. Denne entimes forskyvingen av menneskers aktivitet kan ha en så betydelig effekt, sier biolog Calum Cunningham.

... også i Norge

Forskerne har kommet fram til at USA ville spare livet til 36.550 hjort og 33 mennesker ved å innføre permanent sommertid og derved redusere trafikken etter mørkets frambrudd.

I Norge øker påkjørsler av elg, hjort, rådyr og villrein kraftig. I jaktåret 2020/2021 døde 9.777 hjortevilt i trafikken, ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB).

I en rapport som kom i fjor fastslo Norsk institutt for naturforskning (NINA) at hjorteviltpåkjørsler er en av vår tids største utfordringer innen viltforvaltningen, for kollisjonene har store konsekvenser.

Også i Norge er det påvist at hjortevilt justerer aktivitetsperiodene sine med endrede lysforhold, slik at aktiviteten i større grad overlapper med perioder med mye trafikk om vinteren.

Ikke alle vil ha sommertid

Det er også ting som taler for permanent vintertid.

Søvnforskere generelt er sterkt imot å innføre permanent sommertid året rundt. De foretrekker normaltid – vintertid, som gir mer lys på morgenen.

Nevrolog Nathaniel F. Watson er talsmann for American Academy of Sleep Medicine. Han uttaler at å innføre permanent sommertid ville være å påføre hele USA permanent jetlag.

– Det er en skikkelig dårlig idé, sier han til NBC News.