(Avisa Nordland): I denne ukas podkast-episode av Høylytt med Victoria diskuterer vi kroppspress, slankepress, hvordan mediene omtaler kropp og slanking, og hvordan andre folk lar seg provosere av at noen er litt tjukke.

Sonja Iren Johnsen (23) fra Leirfjord på Helgeland, har alltid mislikt kroppen sin fordi hun var større enn vennene sine. Hun forteller at man gjennom oppveksten alltid blir minnet på at hvis man er tjukk, så er man ikke fin.

– Så bestemte jeg meg for å legge ut et bikinibilde – som jeg hadde retusjert veldig mye. Jeg hadde gjort midja mye mindre og så egentlig ikke ut som meg selv i det hele tatt.

Da var Johnsen 17 år og på sin aller første venninne-sydentur.

– Jeg brukte hashtaggen #bodypositivity, fordi jeg følte at hvis man var tjukk og skulle legge ut bilde, så måtte man bruke den. Jeg følte jeg måtte ha en god grunn og forklare meg selv for at jeg la ut det bildet, innrømmer hun.

Sterke reaksjoner

Da hun la ut bildet, kom reaksjonene.

– Jeg fikk masse fatshaming, og fikk høre at jeg promoterte fedme. Det var da alt begynte, at jeg begynte å snakke om dette her. Istedenfor å slette bildet og bli lei meg, ble jeg motivert og tenkte at jeg må da få lov til å legge ut et bilde av meg selv uten å få hets.

Johnsen har fortsatt å legge ut bilder av seg selv og fortalt verden om hvorfor hun er tjukk, som hun selv sier.

– Og hetsen har egentlig bare blitt mye verre, ler hun, full av galgenhumor.

Hun brenner for temaet og har skrevet kronikker i VG, både om faren ved å se på kroppsidealer som trender og at hun ikke kommer til å gi seg, selv om folk prøver å hetse henne til stillhet.

– Problemet mitt er ikke at det er tynne kropper i motebildet. Vi trenger å se mangfold, og da trenger vi å se tynne kropper også. Men når det blir trendy å være så tynn så mulig, så er det ikke sunt, mener influenceren.

Kroppspositivist

Hun mener at mote burde være for alle, og i podkast-episoden «Provoserende tjukk» snakker vi mye om motebildet, størrelser og hvor vanskelig det er å finne klær som passer så snart du beveger deg litt ut av størrelser som inneholder 3-tallet.

Mange lar seg provosere av Johnsens meninger om kropp, og mener hun glorifiserer å være overvektig og fremmer fedme som noe bra. Det slår hun tilbake på.

– Body positivity er en bevegelse som handler om at alle skal få lov til å ha positive følelser om sin egen kropp. Men det er oversatt til at vi skal feire og hylle alle tjukke folk og si at det å være tjukk er sunt. Det er ikke det det handler om, sier Johnsen bestemt.

Hun mener samfunnet viser sin trangsynthet, og vil at vi alle skal bli vant med å se mer enn én type kropp, og ett glorifisert ideal.

Fremmed hat

Det var en helt vanlig mandag for ikke veldig lenge siden at hun var ferdig på jobb for dagen. Hun gikk i garderoben, og der oppdaget hun en DM (direktemelding på sosiale medier) som inneholdt en talemelding.

– Jeg ser jeg har fått en DM fra en gutt jeg aldri har sett. Jeg får med en gang en ekkel magefølelse. Jeg har hørt stemmen hans før, da han lagde videoer på TikTok om meg. Han er sterkt imot det jeg gjør og kaller meg «en tjukk fitte» og sier at jeg må skjerpe meg. Han sier også «jeg hater deg, jeg hater deg virkelig,» forteller Johnsen.

Hun fortsetter:

– Det virket som om han var pissed. Han var sint på meg. Jeg hadde jo blokkert ham for lenge siden, og glemt at han eksisterte, men han har tydeligvis ikke glemt av meg, da, ler hun.

Vedkommende hadde hetset henne med egne profiler på TikTok og Instagram. Etter reaksjoner fra flere brukere, ble kontoene hans stengt.

– Det er jo hans egen feil at han mistet sine profiler. Det er ikke jeg som har fått ham utestengt. Det er hans egen feil, som ikke klarer å ha en saklig debatt!

Skyt de tjukke

For ikke veldig lenge siden, etter hun hadde skrevet VG-kronikken denne måneden, fikk hun til og med drapstrusler – bare for å være tjukk.

– Jeg skrev først at motebildet burde være for alle. Det var en fyr på TikTok som hadde sagt seg uenig, en som har masse unge følgere. De løp tilbake på min profil med hets. En av dem sa at han skulle skyte meg hvis han møtte meg på gata, forteller influenceren.

Etterpå dukket TikTok-brukeren «Skal skyte Sonja Iren» opp.

– Jeg måtte anmelde han med talemeldingen, for den var ganske drøy, og så måtte jeg anmelde den saken her, selv om jeg vet at denne personen mest sannsynlig ikke kommer til å drepe meg. Likevel må jeg ta det alvorlig, fordi hvis ikke, sier jeg egentlig at det er helt greit at jeg får drapstrusler.

Hun tok det ikke så alvorlig, men merket etter hvert at hun alltid måtte snakke med noen i telefonen hvis hun gikk hjem alene, eller satt på trikken.

– Det er helt sykt og trist at jeg ikke kan mene at motebildet bør være for alle, uten å være redd for å gå alene på gata, sier Johnsen.

– Hadde det vært så enkelt...

I episoden diskuteres også dette med slanking og kaloribalanse.

– Jeg syns det blir for enkelt. I de fleste tilfellene (av overvekt, journ.anm.) er det jo fordi en person har spist for mye kalorier enn de har forbrent. Men hvorfor har de spist for mye kalorier? Det er ikke så enkelt. Grunnen til at jeg er overvektig, kan være en helt annen grunn enn for den neste, sier hun engasjert.

– Hadde det vært så enkelt at jeg bare kunne spist litt mindre, så hadde jeg vært tynn for lenge siden. Det er noe jeg har drømt om og bedt til gud om hele livet, fortsetter hun.

Johnsen tror alt bunner i mangfold, og at samfunnet trenger å bli vant til å se mange ulike kropper for å skjønne at det ikke finnes én normal.

– Mye har blitt bedre, men det er fortsatt vanskelig å finne bukser. Og vi må bli kvitt fatshaming, men det tror jeg ikke vi blir kvitt med det første.