(Nettavisen): Konsumprisindeksen (KPI) steg 3,6 prosent fra april i fjor til april i år.

Det er 0,3 prosentpoeng lavere enn tolvmånedersveksten i mars, viser ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Økningen på 3,6 prosent er den laveste tolvmånedersveksten målt i april siden 2021, da den lå på 3 prosent.

– Prisveksten avtok for fjerde måned på rad i april. Prisene er fortsatt høyere enn de var på samme tid i fjor for de fleste varer og tjenester, men de stiger generelt sett saktere enn før, sier seksjonssjef Espen Kristiansen i SSB.

– Tror ikke på rentekutt

Blant varegruppene som bidro betydelig til at prisveksten avtok videre i april, finner vi strøm.

– Prisveksten er lavere enn det Norges Bank forventet på 3,9 prosent, så dette er positivt for din og min lommebok, sier seniorstrateg Dane Cekov i Nordea Markets til Nettavisen.

I det legger Cekov at vi kan vente oss en markant reallønnsvekst i år, altså at lønningene stiger betydelig mer enn prisene.

Frontfag-oppgjøret endte som kjente med en lønnsvekst på 5,2 prosent.

– Vi tror imidlertid ikke det blir noe rentekutt i 2024, legger han til.

Sukker-sjokk

– Prisene på elektrisitet inkludert nettleie falt 0,7 prosent den siste måneden, noe som er godt under prisstigningen vi så fra mars til april i fjor, da prisene gikk opp med 5,1 prosent, sier Kristiansen.

Den største prisøkningen fra mars til april var for bøker, som steg med 13,2 prosent, etterfulgt av kaffe, te og kakao og syltetøy, honning, sjokolade og sukkervarer som økte med henholdsvis 9,5 og 7,7 prosent. Størst nedgang hadde spill-, leke- og hobbyproduktprisen, som sank med 2,1 prosent.

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i SpareBank 1 SR-Bank beskriver i motsetning til Cekov dagens nyhet som en «skikkelig nedtur».

– Vi hadde jo ventet inflasjonen skulle avta mer. Det går i riktig retning, men det går i museskritt, der vi hadde trengt noen lange steg.-Norges Bank har allerede sagt at rentetoppen skal varer en god stund. Det er nå lite sannsynlig med rentekutt i september.

– Kronen vil styrke seg

Knudsen minner om at det er tre inflasjonstall til før det rentemøtet

– Dette vil trolig gi litt sterkere krone. Hvis inflasjonen blir høyere enn ventet, styrkes normalt kronen. Det er en liten trøst på en ellers grå makro-dag.