ULLEVAAL STADION (Nettavisen): Det sier Ståle Solbakken til Nettavisen.

Uttalelsen kommer etter en sesong som hittil har vært preget av flere kontroversielle VAR-situasjoner i både Norge og utland.

Senest sist helg ble det nye overskrifter, da VAR-dommer Darren England og hans team i Premier League lot være å bryte inn og omgjøre en feilaktig annullering av Luis Diaz' scoring for Liverpool.

I 2021 bestemte styret i Norges Fotballforbund at VAR skulle innføres i Eliteserien, og denne sesongen er første gang teknologien er i bruk i Norge.

Like etter NFF-styrets VAR-innstilling ble Solbakken ansatt som landslagssjef av forbundet, og 55-åringen sier han var positiv til videodømming på generell basis da det ble innført rundt omkring.

Nå avslører han imidlertid at han har snudd.

– Jeg er vel egentlig politisk forpliktet til å støtte VAR, men jeg har aldri vært glad i VAR og kommer aldri til å bli glad i VAR verken som trener når jeg sitter på benken, eller når jeg ser kamper live eller på TV, sier han til Nettavisen.

Han argumenterer for at fenomenet tar bort både glede og det emosjonelle ved spillet.

– Så er kontraargumentet rettferdighet, og det er sikkert bevist at det blir x antall prosent mer riktige avgjørelser, men samtidig mener jeg at det er mange andre ting som går under radaren, som den generelle fotballforståelsen, forteller han.

Han mener stillbilder ofte viser feilaktige ting i forhold til det som faktisk skjer, og tror også VAR påvirker dommerne ute på banen.

– Det å kunne lene seg på noe tar bort litt autoritet i tillegg til at du kan få det mye verre da feilen kommer etter å ha sett gjennom. Jeg liker ikke spillstoppene, jeg liker ikke ventetiden og jeg liker ikke løpene til dommeren ut etter at VAR har diskutert, er hans klare melding.

VAR i Eliteserien har fått mye kritikk

Også videodømmingen i Eliteserien denne sesongen har fått massiv kritikk.

I september erkjente NFF at alt ikke har fungert optimalt, og så seg samtidig nødt til å gjøre justeringer etter at det blant annet tok sju minutter å sjekke en offside-avgjørelse i oppgjøret mellom Odd og Vålerenga.

I juni forklarte dommersjef Terje Hauge at VAR hadde grepet inn i 15 situasjoner, men at de burde ha grepet inn i ytterligere seks situasjoner på vårparten.

Nylig utspilte det seg også absurde scener i Premier League, da Liverpools Luis Diaz fikk en scoring annullert for offside, hvorpå reprisene viste at kantspilleren var langt innenfor.

Dommerforeningen i England uttalte i etterkant at glippen handlet om en «menneskelig feil» i VAR-rommet.

Summen at videodømming har blitt for mye for Solbakken.

– Jeg skulle i min rolle vært pro VAR, og jeg var litt pro VAR da det startet, og tenkte at dette kunne bli bra. Men jeg har blitt en motstander av det, sier han.

Landslagssjefen mener VAR for øyeblikket ikke tjener fotballens idé og spill.

– Når var det du snudde?

– Jeg ble tidlig litt tvilende fra å ha vært positiv. Gradvis i kraft av at jeg har sittet på benken og ventet og både fått VAR-avgjørelser med og mot meg.

Nettavisen har vært i kontakt med NFF og forbundets dommersjef Terje Hauge, som ikke ønsker å kommentere Solbakkens utsagn.

– Da er det mål for meg

Solbakken trekker fram at Norge har fått VAR-avgjørelser mot seg mot Latvia, men med seg mot Serbia. I tillegg har det vært situasjoner både for og imot Norge i kamper mot Sverige.

– Jeg liker å se fotball og jeg liker når dommeren peker mot midten og linjemannen løper mot midten. Da er det mål for meg, forteller han.

Han tror også det finnes mørketall med VAR fordi bildene blir brukt på måten de blir brukt.

– Og at dommere også kanskje etter mitt skjønn noen ganger avventer eller vet at de ikke blåser fordi det kan skje noe, og motsatt. Politisk sett burde jeg nok vært for, men jeg er nok dessverre imot.