Bestyrer Gaute Nøkleholm og den avgåtte styrelederen har stått i bresjen for dette prosjektet, som utgjør en vesentlig del av en større, strategisk utviklingsplan for regionen.

Deres engasjement er ikke bare en kamp for fornybar energi, men en nødvendighet for å opprettholde og utvide kraftforsyningen som kan bane vei for industri og arbeidsplasser for regionen ved Sørli.

Av energiforbruket i Norge er 50% fossilt.

Stor del fossile energikilder skal erstattes av andre kilder. Det er avgjørende å forstå betydningen av hva vi står overfor når det gjelder kraftmangelen i området.

Dagens infrastruktur er utilstrekkelig, med bare 20 megawatt tilgjengelig fra en linje som behøver 200 megawatt for å møte planlagte behov. Uten denne nødvendige kraften risikerer vi å se store lokale utviklingsplaner – som ikke bare omfatter industri, men også boligbygging og infrastruktur – bli lagt på is. Jeg minner også sist vinters diskusjon om nok og rimelig kraft til Furnes Jernstøperi.

Det er ikke farlig å utrede dette i sin hele bredde og dybde, slik at en kan se mulighetene som åpner seg. Det er de mulighetene mange allerede ser ut til å ha lukket.

Motstanderne av vindmølleprosjektet har fremstått med gyldige estetiske og miljømessige bekymringer og argumenter.

Likevel, deres avvisning synes å overse de bredere konsekvensene av en slik beslutning, noe som er kritisk både for økonomisk vekst og miljømessig bærekraft i regionen.

Å si nei til videre utredning av vindmøller er å si nei til et robust, selvstendig og fremtidsrettet Stange. Ta en tur til Gøtaområdet og se hvordan industrinasjonen Sverige går inn i framtiden.

For de som mener dette kun handler om lokale preferanser, la oss minne om at dette er større enn individuelle ønsker. Det handler om en kollektiv visjon for fremtiden, om å utnytte lokale ressurser for å skape et livskraftig samfunn som kan stå imot de økonomiske og miljømessige utfordringene vi står overfor i dag.

Vi må tenke nytt og handle ansvarlig, med øye for de langsiktige konsekvensene av våre valg.

Klimaendringer og tap av biologisk mangfold er dypt sammenkoblet.

Med 50% av Norges energibruk fortsatt fra fossile kilder og konsekvensene av klimaendringer som truer artsmangfoldet globalt, er debatten om vindmøller i landskapet ikke kun en lokal miljøkamp.

Artsdatabanken bekrefter at trusler mot biodiversitet øker raskt: fra 87 truede arter påvirket av klimaendringer i 2015, til 211 i 2021. Dette illustrerer en akutt krise. UNESCO påpeker også at tap av biologisk mangfold akselererer klimaendringene ved å redusere økosystemenes evne til å lagre CO2.

Motstanden mot vindkraft på grunn av landskapsendringer sammenlignes ofte dramatisk, men den underliggende sannheten er at høye risikoer og katastrofale konsekvenser av klimaendringer krever omfattende tiltak. Kan vi virkelig risikere å overse disse sammenhengene?

Nøkleholm har ikke bare har regionens, men også fremtidens beste interesser i hjertet.

Det å kaste styrelederen og stoppe fremdriften på et så vitalt prosjekt vitner om en alvorlig mangel på forståelse for de reelle utfordringene og mulighetene som ligger i vår tid.

La oss sammen gi Nøkleholm og styret i Stange almenning støtte i det videre arbeidet og se utover det umiddelbare, mot en fremtid hvor Stange kan blomstre gjennom bærekraftig utvikling og innovasjon. Som kan gi nye arbeidsplasser og inntekter til Stange kommune.

Det er ikke farlig å utrede dette i sin hele bredde og dybde, slik at en kan se mulighetene som åpner seg. Det er de mulighetene mange allerede ser ut til å ha lukket.

Det er nå vi legger grunnlaget for fremtidige generasjoner, og det er nå vi må vise ekte lederskap og visjon.