I fjor sommer var det til dels svært store prisforskjeller på strøm mellom Sørlandet og resten av landet.

Nå lover Statnett å gjøre nye tiltak for å redusere dette problemet allerede i år.

Strømnettet er ikke så glad i sommeren

Årsaken til de store prisforskjellene i fjor var mange. I et nøtteskall er problemet at Sørlandet (NO2) er koblet rett på til England, Tyskland, Nederland og Danmark – samtidig som overføringskapasiteten til resten av landet er begrenset.

For å jevne ut prisene kreves det store investeringer for å bygge nytt nett, men noen problemer kan fikses på kort sikt.

– Statnett er i gang med omfattende investeringer som trinnvis vil styrke nettet fra Sauda og nordover, og mellom Sørlandet og Østlandet, men effekten av disse ligger noe fram i tid. Stor nettutbyggingsaktivitet gir i tillegg planlagte driftsstanser ulike steder i nettet, og redusert kapasitet inn til NO2. Vi er nå ferd med å gjennomføre en rekke tiltak som på kort sikt vil bidra til å sikre mest mulig effektiv utnyttelse av det nettet vi har i dag, sier Peer Olav Østli, konserndirektør for Systemdrift i Statnett, i en melding.

Det som ikke er godt kjent er at strømnettet ikke er glad i sommeren. Høyspentnettet er metallkabler som henger i luften. Enkel fysikk sier at når metall blir varmt, utvider det seg. Når kablene blir lenger, mens mastene står på samme sted, så havner strømkablene nærmere bakken. Det har en rekke problemer.

Kablene varmes opp både av at strøm går gjennom kablene (tenk lyspære), og av lufttemperaturen. Hvert år reduserer derfor Statnett kapasiteten på sommeren når temperaturen går opp.

Dette er tiltakene som skal gjøres

Det Statnett nå lover å gjøre, er tiltak som skal hindre at kablene havner for nær bakken.

Det er to tiltak som løftes fram, hvor begge høres kryptiske ut – men begge egentlig er veldig enkle.

– Temperaturoppgradering gjør at en luftledning tåler høyere temperatur og dermed kan overføre mer strøm. Ledningene på Vestlandet er blant de som har høyest prioritet. I tillegg vil det etableres Dynamic Line Rating (DLR) på flere ledninger. DLR gir bedre informasjon om faktisk strømoverføring og kjøleforhold på den enkelte ledning, slik at kapasitetsgrensen kan settes mest mulig korrekt, skriver Statnett i en pressemelding.

  • Temperaturoppgradering betyr å stramme opp strømkablene, slik at de ganske enkelt blir kortere. Da tåler de høyere temperaturer før de blir for lange. Ifølge Statnett kan dette gi 5–50 prosent høyere overføringskapasitet
  • Dynamic Line Rating (DLR) er sensorer som plasseres på ledningene som viser faktisk status. Det gjør at man kan justere kapasiteten etter forholdene, fremfor en verste-fall-situasjon. Dette kan øke kapasiteten med opp til 40 prosent.

På toppen av dette melder Statnett at de har søkt om å avvike kravet til minste bakkeavstand på de eldste linjene.

– Våre analyser viser at det tidvis vil være begrensninger i nettet inn og ut av NO2 de nærmeste årene. Som systemansvarlig benytter vi alle virkemidler vi har tilgjengelig og som er hensiktsmessige for å sørge for så god overføringskapasitet i nettet som mulig. Vi vurderer også kontinuerlig ytterligere tiltak som kan gi høyere utnyttelse av nettet, samtidig som drifts- og forsyningssikkerheten ivaretas. På sikt forventer vi at markedsutviklingen i Norge og Europa i kombinasjon med nettforsterkninger vil bidra til likere priser, sier Østli.