(Nettavisen): Sommeren 2022 fikk vi en ny nettleie. Målet var, ifølge NVE, å fordele strømforbruket utover døgnet for slik å holde kostnadene nede.


Men sånn er det nødvendigvis ikke. Det kan vise seg at den nye modellen heller straffer de som har lite mulighet til å bruke strømmen i henhold til modellen. Det sier forsker Ingvild Friman Fjellså i NORCE til Nettavisen. Hun har tatt doktorgrad på fleksibilitet hos strømforbrukere.

– Den nye nettleien er lagt opp til at kunden skal ta aktive valg. Forutsetningen er at man har mulighet til å ta disse valgene, og det har ikke alle. Man får ikke gjort så mye med hverdagslogistikken, og den nye modellen kommer på toppen av det alt det andre, det ser man nå som levekostnadene har økt, sier Fjellså.

Nettleien består i dag av et kapasitetsledd og et energiledd. Kapasitetsleddet beregnes ut fra de tre timene i måneden du brukte mest strøm fordelt på fem trinn. Jo flere kWh du bruker per time, jo høyere blir prisen. Energileddet beregnes ut fra når på døgnet du bruker strøm. Bruker du strøm på natten og i helgene, blir energileddet lavere priset.

I tillegg får du en regning fra kraftleverandøren med spotpris på den strømmen du faktisk har brukt, og prisene svinger fra time til time. Velger du å bruke mye strøm når spotprisen er lav, får altså høyere nettleie.

Dyrt å være fattig

Fjellså sier at systemet favoriserer folk med fleksible jobber, tid og ressurser.

– Du kan styre strømforbruket hvis du har alle kortene på hånden og ressursene til å gjøre tiltak som for eksempel montere solcelleanlegg og batteri til energilagring. Det er en stor investering som ikke alle har råd til.

Hun kaller det fleksibilitetskapital. Og det har for eksempel ikke turnusarbeidere, småbarnsforeldre eller folk i leide boliger eller med lave inntekter. Resultatet for disse kan være økte utgifter.

– Ideen var at nettleiemodellen skulle belønne atferd som er i tråd med strømselskapenes behov.

Men det kan oppleves som straff, skrive Fjellså i en kronikk i DN og kan gi energifattigdom- eller urettferdighet. Hun sier også at det er en sikkerhetsrisiko ved å legge strømforbruket til natten.

– Brannvesenet har utrykket bekymring for dette, og nettselskapene presiserer også at de ikke ønsker risikabelt forbruk på nattestid. Men, nettleiemodellen insentiverer likevel til dette med sine prissignaler.

Elvia: – Billigere for dem i små leiligheter

Nettleieselskapet Elvia på Østlandet bekrefter at modellen belønner forbruk som tar forbrukstoppene. Men seniorrådgiver Kjersti Vøllestad i Elvia mener tvertimot at den nye modellen både er fleksibel og vil være gunstig - for noen.

– Vi vet kundene ikke er uendelig fleksible, og det er en av grunnene til at vi har innført en nettleiemodell med forutsigbare og langsiktige prissignaler. Nettleien skal gi et generelt prissignal for å få ned forbrukstoppene i nettet. Smart forbruk er å ikke bruke mye strøm samtidig, men heller jevne ut strømbruken gjennom døgnet. sier Vøllestad til Nettavisen

Nettleiemodellen skal belønne kunder som kutter toppene i strømforbruket sitt, .

– Har du en liten og energieffektiv bolig, vil du få lavere tariffer. Før den nye nettleiemodellen trådte i kraft betalte en kunde i en leilighet med lite forbruk det samme i fastledd som en kunde i stor enebolig med svømmebasseng og elbillader i garasjen.

Med ny nettleiemodell betaler leilighetskunden et lavere fastledd fordi den kunden har lavere samtidig forbruk enn eneboligen.

– Så kan kunden i enebolig velge selv om den vil varme opp bassenget samtidig som elbilen lader, eller gjøre det på forskjellige tider. Gjør kunden det samtidig, vil den mest sannsynlig gå ett eller to fastleddstrinn opp og betale mer i nettleie enn om kunden venter med ladingen til bassenget er varmet opp.

De mener at nettleiemodellen har bidratt til å jevne forbruket.

Høyere nettleie - for alle

I år har dessuten en rekke nettselskap satt opp prisene.

Men nettselskapene skal ikke tjene ekstra penger som følge av dette, sier seksjonssjef Roar Amundsveen i Reguleringsmyndigheten for energi (RME) til Nettavisen.

– RME regulerer nettselskapenes inntekter. Den nye nettleiemodellen påvirker kun måten inntekten hentes inn fra nettkundene på, ikke størrelsen på nettselskapenes tillatte inntekter.

Deler av nettleien går til å dekke nettselskapenes kostnader ved nettap.

– Når kraftprisene er høye, øker også nettselskapenes kostnader ved nettap, og nettkundene opplever at nettleien øker.

RME har tatt grep for å dempe effekten.

– Grepet går ut på å omfordele de ekstraordinære flaskehalsinntektene fra Statnett til nettselskaper som ligger i områder med høye kraftpriser. Dette bidrar til at økningen i nettleie for kunder i områder med høye kraftpriser blir lavere enn den ellers ville vært.

Andre nettleiemodeller

Fjellså sier at hun i doktorgradsarbeidet sitt registrerte at folk ikke var uvillige til å gjøre tiltak som er meningsfylte.

– Det må legges til rette for at man lett kan ta energismarte valg uansett.

Elvias seniorrådgiver Vøllestad sier til Nettavisen at det er behov for verktøy som kan hjelpe kundene til lavt forbruk.

– Per i dag har ikke vi mulighet til å rådgi kundene utover det vi gjør i appen og på min side, men vi utforsker mulighetene.