De fire kommunene på Hedmarken går sammen om en markering mot krigen på Stortorget, slik de gjorde rett etter at russerne angrep Ukraina 24. februar i fjor.

Det skjer klokka 18.

– Vi oppfordrer alle til å møte opp. Det blir en kort markering, med appeller, fakler og ukrainsk musikk, sier Hamar-ordfører Einar Busterud.

En av de som vil snakke til folket på Stortorget er 27 år gamle Nataliia Kotok fra Dnipro i Ukraina.

Hun kom til Norge sammen med sin mor, sin søster og hennes to barn.

– Jeg er heldig

– Dette har vært det verste året mitt. Min bror, pappa og vennene mine er fortsatt igjen der nede i krigen. Jeg går fortsatt rundt og er redd for hva som vil skje med dem. Det er fortsatt vondt og vanskelig, og det blir dessverre ikke lettere med tiden som går, sier Nataliina.

18. februar fortalte hun sin historie i en artikkel i Hamar Arbeiderblad.

Hun har lært seg å snakke norsk på under et år og er motivert til å komme med sin appell mot krigen.

– Det er ikke bare et nytt språk jeg har måttet lære meg, men jeg føler også at jeg har fått et helt nytt liv, sier Nataliia.

– Hva tenker du om at det lages en markering for Ukraina her i Hamar?

– Det er veldig bra at man viser at man bryr seg. Jeg er veldig takknemlig overfor nordmenn fordi er veldig snille mot oss ukrainere og har hjulpet oss mye. Jeg er heldig som kom nettopp til Norge og Hamar. Jeg liker å være ved Mjøsa, i Furuberget og i byen. Dessuten er det mental rehabilitering bare å være her.

– Når jeg kom hit så fikk jeg hus og penger til mat og klær. Alt man trenger for å leve. Min pappa sa at jeg måtte takke nordmenn for alt de gjør for oss ukrainere.

Hun driver med orientering i Vang. Det har også bidratt til å løfte henne mentalt.

– Uvirkelig år

– Nataliia hadde ikke vært her uten invasjonen. Året har vært uvirkelig også for oss som bor i Norge. Ukrainerne er aktive til å bli en del av samfunnet. Og så vil jeg rose frivilligheten som gir et tilbud til alle ukrainere på en måte som får de inn i samfunnet som kommunene ikke greier, sier Einar.

– Nataliia er et godt eksempel på mange gode historier rundt integreringen som hele samfunnet er avhengig av å få til. I Løten har vi nå bosatt 55 ukrainere og har et vedtak om å bosette ytterligere 70 det kommende året. Vi har så langt bare hatt gode erfaringer. Det er en velvilje, en positivitet og et utrolig engasjement fra ukrainerne selv til å bidra, lære seg språket, gå ut i det sosiale livet og danne seg nye nettverk, supplerer Løten-ordfører Marte Larsen Tønseth.

Les også

Hun blir blank i øynene når hun forteller historien sin. – Kjæresten er død

Stange-ordfører Bjarne H. Christiansen er enig:

– Å ta imot og bosette flyktninger er en viktig jobb og en meningsfylt oppgave for kommunene. Samtidig har folk, lag og foreninger stilt opp på en suveren måte. Integreringen i lokalsamfunnene våre har gått veldig bra. Men etter hvert som vi skal ta imot flere blir det selvsagt mer krevende, fordi vi har færre ledige boliger å tilby de som kommer.

– Vis støtte

Foruten ordførere og Nataliia skal også Hamar-biskop Ole Kristian Bonden holde en appell under markeringen.

Bjarne oppfordrer folk til å vise sin støtte fredag:

– Det er viktig for folk som bor i kommunene våre å få anledning til å markere både for seg selv og omverdenen hva de tenker om krigen, sier han og fortsetter:

– Det er kanskje ikke så lett finne de riktige ordene, engasjere seg i debatter og skrive innlegg for alle. Men det alle folk kan gjøre er å vise sympati og omtanke for flyktningene, og så får vi samtidig vist for omverden at dette står vi sammen om.

I torsdagens papirutgave av HA kom vi i skade for å skrive feil dag og sted for markeringen på forsiden. Riktig dag er fredag og stedet er Stortorget.