(Oppland Arbeiderblad): Faren for nye runder med skyhøye strømpriser er overhengende, mener energiselskapet Entelios, som frykter at det er stille før stormen.

Perioden vi er inne i med litt lavere strømpriser kan snart være over. Om sommeren blir varm i Europa, kan prisøkningen komme allerede da.

Fem år med dramatikk

Andreas Myhre, direktøren for kraftforvaltning i energiselskapet Entelios, varsler i Dagens Næringsliv fem år med dramatikk i strømmarkedet.

– Vi har så langt i år blitt reddet av den milde vinteren. På kort sikt, og for sommeren, ser det ganske bra og stabilt ut. Men det er samtidig ganske sikkert at det ikke blir flatt vann om vi ser litt lenger fram, sier Myhre til avisen.

Han sier den fundamentale energisituasjonen i Europa vil være anstrengt i alle fall de neste fem årene.

– Tilgangen på gass østfra er helt borte. Om neste vinter blir kald, er risikoen stor for en ny runde med skyhøye rasjoneringspriser slik vi hadde i august i fjor.

Varm sommer – økte priser

Han sier det er umulig å spå om det blir sju eller ti kroner, eller enda mer, per kilowattime.

– Om sommeren blir varm med behov for energi til nedkjøling i Europa, vil vi kunne oppleve betydelig prisøkning allerede da.

Strømprisen i sørvest-Norge (NO2) toppet seg i august i fjor med en spotpris på over seks kroner per kilowattime. Siden nyttår har strømprisen i dette området ligget relativt stabilt i overkant av 1,10 kroner per kilowattime.

I Europa var sommeren i fjor den varmeste som noen gang er registrert. Den forrige rekorden – som var ett år gammel – ble nærmest knust.

Både i Europa og Kina var det ekstrem tørke parallelt med varmen. Og i vinter har utviklingen fortsatt med rekordhøye temperaturer i en rekke europeiske land – noe som blant annet skapte store utfordringer for vinteridrettene.

Varsler rekordvarm sommer i Europa

Klimaforskningsinstituttet PIK i Potsdam i Tyskland har allerede varslet at 2024 trolig blir det varmeste året registrert globalt noen gang.

Kloden kan bli rammet av enda høyere temperaturer og mer ekstremt vær hvis værfenomenet El Niño avløser La Niña i 2023.

Et forvarsel om at noe er i gjære, kom i påsken.

Amerikanske forskere varslet om rekordvarme i overflaten av verdenshavene. Den gjennomsnittlige temperaturen steg til nye høyder.

– Det er uvanlig å se så mange ganske ekstreme marine hetebølger på samme tid, sa klimaforsker Alex Sen Gupta til The Guardian.

Undersjøiske hetebølger er dårlig nytt for koraller og andre arter som er avhengig av stabile forhold i havet. I dette tilfellet er de også et varsel om at hele verden står foran et væromslag.

Værfenomenet La Niña, som har vart i tre år, blir trolig avløst av El Niño.

Varmerekord

Disse begrepene – spansk for «jentungen» og «guttungen» – brukes om to ulike tilstander for værsystemene i Stillehavet.

Ringvirkningene brer seg herfra nærmest over hele kloden. El Niño kjennetegnes av høyere overflatetemperatur i Stillehavet, men også av høyere global snittemperatur.

Får vi en kraftig El Niño, får oppvarmingen av kloden en «boost» både i år og neste år.

– 2024 blir trolig det varmeste året globalt som noen gang er registrert, sier Josef Ludescher ved klimaforskningsinstituttet PIK i Potsdam i Tyskland til CNN.

Adam Scaife ved Met Office i Storbritannia tror den globale oppvarmingen midlertidig kan passere grensen på 1,5 grader.

Sannsynligheten for at El Niño inntreffer innen høsten, er over 50 prosent, ifølge Climate Prediction Center i USA.

Enn så lenge er prognosene usikre. Det er uklart om vi har en svak eller kraftig El Niño i vente – og det kan hende at «guttungen» bare erter oss, ombestemmer seg og ikke dukker opp.

Det som er sikkert, er at La Niña allerede har vinket farvel. I forrige måned ble dette værfenomenet offisielt erklært avsluttet.