60 prosent av befolkingen over 15 år rapporter at de er frivillige. La oss hylle våre fantastiske frivillige. De som står på i kulde og varme, regn eller solskinn, uten annen motivasjon enn å gjøre godt. Uten dere ville samfunnet vårt se helt annerledes ut.

Frivillige spiller en avgjørende rolle i samfunnet av mange grunner. Deres innsats kan være limet som holder samfunnet sammen. Fra å lese for eldre på sykehjem til å rydde strender eller bistå i krisesentre - frivillige fyller viktige roller som gjør at vi alle kan trives bedre.

Men ikke bare er deres bidrag viktig for samfunnet - det har også en dyp personlig effekt. Studier viser at frivillige er lykkeligere mennesker. Det å gi av sin tid og energi uten forventning om betaling, skaper en følelse av mening og tilhørighet.

Det å hjelpe andre kan gi oss en følelse av formål som vi kanskje mangler i våre travle liv. Så la oss ta oss tid til å verdsette våre frivillige.

Frivillighetsprisen blir gitt i min kommune hvert år etter forslag fra Ringsaker MDG og flertall fra kommunestyre. Ringsaker kommune hedrer hvert år frivillige i kommunens lag og foreninger og personer som gjør en ekstra innsats for å fremme kommunen.

Jeg håper at din kommune gjør dette også.

Tenk bare på de mange kilometer frivillige kjører opp skiløper til alle innbyggeres felles glede, det er kjempebra folkehelsetilbud også.

Tenk på alle de som får mat som blir utlevering takket være frivillige, tenk på alle Natteravnene som frivillig passer på ungdommene våre, tenk på alle frivillige som hjelpe flyktinger i kommunene vår. Listen er ikke kort om man skulle neve alle gode frivillige tiltak i kommune Norge.

Selv har jeg vært så heldig å jobbet flere år med mange flotte frivillige og i sommer har jeg vært medlem av et politisk parti i 10 år. Mesteparten av politikken er driftet av frivillige som ønsker å gjøre lokalsamfunnet, landet og verden til et bedre sted.

Kanskje i stedet for å lure på hvorfor noen ville bruke sin tid frivillig, bør vi heller spørre oss selv - hva kan jeg gjøre for å bidra? For å gjøre en forskjell? Vi kan alle finne glede og tilfredsstillelse i å gi tilbake til samfunnet vårt på en eller annen måte.

Takk til alle dere fantastiske frivillige der ute. Dere gjør verden til et bedre sted, ikke bare for andre, men for dere selv også.