(Nettavisen): I den ferske rapporten Økonomiske utsikter fra Nordea Markets skriver sjeføkonom Kjetil Olsen og seniorstrateg Dane Cekov at stemningen blant forbrukerne har snudd fra kraftig pessimisme til optimisme.

Det er flere punkter Nordea mener er gode nyheter for forbrukere:

  • Et solid lønnsoppgjør og fallende prisvekst vil gi bedre kjøpekraft.
  • Rentetoppen er trolig nådd, i tråd med Norges Banks uttalelser i desember.
  • Bruktboligprisene har økt seks prosent i år.
  • Nordea tror styringsrenten skal sakte ned neste år, som vil gi bedre råd for alle med gjeld.

– Økt kjøpekraft vil løfte det private forbruket og gi bedre stemning blant tjenestebedriftene, men også i de delene av detaljhandelen som har slitt siden pandemien, skriver valutastrateg Dane Cekov og sjeføkonom Olsen.

Nordea tror at husholdningene vil merke at kjøpekraften gradvis bedres fra sommeren av, når tilleggene fra lønnsoppgjøret betales ut. Sammen med at renteutgiftene slutter å stige, vil det gi en romsligere familieøkonomi.

I et regnestykke fra Nordea vil en husholdning ha nærmere 2000 kroner mer å rutte med per måned ved inngangen til 2025.

– Vi er derfor mer optimistiske på norsk økonomis vegne.

Ingen rentekutt i år

– Alle synes å vente på det første rentekuttet fra Norges Bank. Men ser vi på situasjonen i norsk økonomi akkurat nå er det egentlig overraskende at vi i det hele tatt snakker om at renta skal ned, åpner sjeføkonomen rapporten med.

Han trekker fram flere punkter, som at prisveksten fortsatt var 2,5 prosent høyere i mars enn inflasjonsmålet.

Lønnsveksten ligger an til å ende over fem prosent for andre år på rad, som er tall vi ikke har sett på 15 år. Kronekursen er historisk svak, boligprisene har steget seks prosent så langt i år, og arbeidsledigheten har holdt seg nær rekordlave nivåer siden august i fjor.

– Det er lite fra en slik gjennomgang som skriker rentekutt. Heller ikke utsiktene for norsk økonomi eller prisveksten tilsier veldig mye lavere rente.

Fire prosent styringsrente

I desember økte Norges Bank styringsrenten til 4,5 prosent. I mars signaliserte de at styringsrenten mest sannsynlig vil bli senket i september.

Den siste renteprognosen viser omtrent ett rentekutt per halvår, og en styringsrente ned mot 3,5 prosent ved utgangen av 2025.

– Vi tror Norges Bank vil drøye med rentekuttene enda lenger, og ser ikke for oss et første kutt før i 2025. I vår prognose lander styringsrenten på fire prosent ved utgangen av 2025.

Nordea tror på færre rentekutt og en høyere enn mange. Både Norges Bank og Den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, Fed) tror nøytralrenten er på 2,5 prosent.