(Nettavisen): Storbanken Deutsche Bank kårer norske kroner til «verdens billigste valuta». Fra dagens kursnivå, hvor kronen ligger på 11 mot dollar og 12 mot euro, går det bare én vei, ifølge en fersk valutaanalyse.

Det neste året styrker kronen seg til 9,50 mot dollar og 10,50 mot euro. Så fortsetter det: Før utgangen av 2025 har kronen nådd 7,50 mot dollar og 9,50 mot euro, tror Deutsche Bank.

Den kraftige rekylen handler ikke bare om at kronen er for svak, men minst like mye om at dollaren er for sterk.

Dollaren vil gå fra 1,07 mot euro nå til 1,25 om to år. Dollaren vil også svekke seg markant mot japanske yen, og noe mot britiske pund, mener Deutsche.

Bakteppet for mye av de store kursutslagene er at renter ikke biter på USA, mener banken.

Valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets deler oppfatningen om en svekkelse av dollaren.

– For oss så handler det om at vi tror rentetoppen er nådd og at veksten skal ned. Amerikansk økonomi har skilt seg ut lenge, ved å gå betydelig bedre enn mange andre steder samtidig som vi har hatt renteoppgang og markedsturbulens i kjølvannet av det. Dollaren har tjent litt på andre fronter. Det tror vi kommer til å snu, sier han til Finansavisen.

Østnor deler ikke storbankens optimisme knyttet til den norske krona.

– Vi har et anslag om lavere dollar mot norske kroner, men det er på grunn av dollaren og ikke hva som skjer med krona, sier valutaeksperten videre.