Viser til artikkel i Stangeavisa der hvor Romedal- og Stange Allmenning vurderer å åpne opp for at Statkraft kan utrede vindkraft fra deres skogsområder. Dersom Stanges befolkning og NVE vil, kan Stange bli en kraftkommune.

Pensjonistpartiet sier nei til utbygging av vindturbiner i Stange. Ser vi til Nord-Odal står det store vindturbiner, ruvende som svære spøkelser. Stort sett står de i ro og gir skyggekast. Etter at anlegget kom på plass har det vist seg at de som var positive til utbyggingen, har blitt de mest iherdige vindkraftmotstanderne. Det er kostbart og økt produksjon av strøm vil ikke gi lavere strømpriser, bare økt eksport.

«Bakteppet» med å bygge vindturbiner er at dette medfører utslipp av mikroplast som kommer av slitasje på vindturbinbladene og dette er plastfragmenter mindre enn fem millimeter. Dette er også en forurensning som skjer ved vingebrudd, men at avfallet er enklere å samle opp, da det er langt større fraksjoner. Fremsiden av turbinbladene er svært utsatt fordi vindturbiner står utsatt i vær og vind.

Negative faktorer er at vindturbiner avgir lavfrekvents infralyd som over tid gjør folk og dyr syke. Risikoen for at meitemark forsvinner kan skje som følge av at jorda blir tettere og hardere og jorda blir mindre fruktbar. Konsekvensene kan føre til dårligere avlinger og at kyr gir mindre melk.

I en periode på mere enn fem år har barnelege Nina Pierpont gjennomført en studie på mennesker som bor i nærheten av vindturbiner i USA, Storbritannia, Italia, Irland og Canada. Av studiet kom Pierpont frem til at støy og vibrasjoner fra vindturbiner kan medføre til økt risiko for hjertesykdom, migrene, panikkanfall, øresus, svimmelhet og søvnproblemer.

Vindturbiner er som tidligere nevn ikke et vakkert skue i norsk fauna og dreper både insekter og fugl.

Ved å sette opp vindturbiner mener Pensjonistpartiet i Stange det er både helseskadelig, en miljøkriminalitet og ødeleggelse av økosystemet. Vi vil satse på solenergi, geometrisk energi, energieffektivisering og oppgradering av vannkraftverk.


Les også

Nei til vindturbiner på land og hav. Skal Stange raseres?