NHO og LO bekrefter at streiken er over torsdag ettermiddag.

Streiken avsluttes umiddelbart, og folk kan gå tilbake til jobb så snart det lar seg gjøre, opplyser LO og NHO i en pressemelding.

Partene skal holde pressekonferanse klokken 17.00, opplyser Riksmekleren til Dagbladet.

Storstreiken har vart siden klokken 06.00 mandag, da 22.947 LO-medlemmer ble bedt om å legge ned arbeidet. I tillegg er 1441 tatt ut i streik av YS.

– Nå kan vi fokusere på de viktige sakene

Regiondirektør Jon Kristiansen i NHO Innlandet, sier til HA tidlig torsdag kveld at han er glad for at streiken er over.

– Vi skulle gjerne ha unngått usikkerheten en slik storstreik skaper, men heldigvis er den over etter fire dager. Denne konflikten har gått hardt ut over både bedrifter og arbeidsplasser i Innlandet hver eneste dag. Vi har sett permitteringer, stans i produksjon og stengte bedrifter. Nå fikk vi en løsning som i sum er akseptabel, sier Kristiansen.

Han sier videre at han skjønner godt at folk har vært opptatt av å ha god lønnsøkning når rentene og prisene stiger.

– Samtidig har vi vært tydelige på at den økonomiske situasjonen er svært ulik fra bedrift til bedrift, noe vi må hensyn til. Mange av våre bedrifter i Innlandet ser mørkt på fremtidsutsiktene, og forskjellene mellom bransjene er store. Derfor har ikke vi kunnet akseptere et oppgjør som bedriftene ikke kan bære, sier regiondirektøren, før han avslutter:

– Det viktige nå er at begge parter har tatt ansvaret i en vanskelig situasjon og kommet fram til et lønnsoppgjør som vi alle kan leve med. Nå kan vi gå tilbake til arbeidet og fokusere på de viktige sakene: Skape verdier og arbeidsplasser i Innlandet, samt bidra til å løse klimautfordringene. Det gjør vi aller best sammen med partene i arbeidslivet.

Bildeserie

Se hvem vi traff på Stortorget: – Vi lider litt for felleskapet

– Historisk resultat

Rammen på årets oppgjør er på 5,2 prosent. Det generelle tillegget blir 2,1 prosent – på søndag var tallet som ble lekket 1,9 prosent. Løsningen man landet på tilsvarer 7,5 kroner i timen.

Lavtlønnede får i tillegg et tillegg som gjør at det sentrale tillegget for dem blir på enten 11,5 eller 10,5 kroner, avhengig av om de har lokal forhandlingsrett eller ikke.

– Et historisk godt resultat, sier LO-sjef Peggy Følsvik på pressekonferansen.

Det beregnede lokale tillegget eller glidningen blir på 1,7 prosent, ned fra søndag på 1,9 prosent. Det er det lokale tillegget som har vært sentralt i diskusjonene rundt årets oppgjør.

– Vi vet at noen av våre medlemmer enten ikke har lokal forhandlingsrett eller har problemer med å få gjennomslag i lokale forhandlinger. Derfor har disse fått noe mer i dette lønnsoppgjøret, sier LO-lederen.

Akseptabel løsning

Følsvik understreker at resultatet er mye bedre enn det som lå på bordet søndag og at det derfor var riktig å streike. Betydningen av lavlønnstillegget påpeker også LO-sjefen.

LO-forhandlerne var enstemmig om å takke ja til oppgjøret. 23.000 LO-medlemmer går nå tilbake på jobb.

NHO-sjef Ole Erik Almlid har sett hvordan bedrifter er rammet av streiken.

– Nå har vi en akseptabel løsning på bordet, sier Almlid til pressen.

Overhenget blir på 1,4 prosent.

Les også

Årets streik skyldes politiske beslutninger

Kan ikke garantere økt kjøpekraft for alle

Overfor Nettavisen understreker Peggy Følsvik at de som har mindre mulighet til å få lokale tillegg har fått ekstra tillegg sentralt, men at det er umulig å garantere at alle får økt kjøpekraft.

Fredag var det varslet opptrapping, der ytterligere 17.000 arbeidere skal tas ut i streik fra klokken 06.00.

Tidligere på dagen torsdag uttalte riksmekler Mats Ruland at han har vært i kontakt med partene i streiken for å se om det kan være grunnlag for nye møter. Både Aftenposten og Dagbladet fikk opplyst dette.

– Partene er ikke kalt inn, men vil ha kontakt med dem i dag, skrev riksmekleren i en sms til sistnevnte avis.

– Vil svi for NHO

Årets oppgjør er et mellomoppgjør, som vil si at det kun forhandles om lønn. Det har ikke vært streik i et mellomoppgjør etter krigen.

LO har stått fast ved at de ønsker et generelt tillegg som er høyere enn prisveksten. Prisveksten er i 2023 anslått til å bli 4,9 prosent.

Linda Reinholdtsen er kommunikasjonsrådgiver i LO. Til Nettavisen sier hun følgende om påstandene fra Dagbladet:

– Om NHO ikke kommer med et tilbud som er bra nok for de lavtlønte og alle som har tapt kjøpekraft, trappes streiken opp. Den opptrappingen vil svi for NHO, men de har fram til klokken 06.00 i morgen med å komme med et godt nok tilbud. Da vil streiken avlyses.

– Er dere nære en løsning?

– Streiken varer til streiken er over.

Reinholdtsen sier også at hun ikke ønsker, eller kan anslå sannsynligheten for at streiken vil være ferdig innen klokken 06.00 fredag.

Legger press på NHO

– Er det bevegelse mellom partene?

– Under en konflikt prøver man hele tiden å komme fram til en løsning. Noen ganger er det kontakt, noen ganger er det ikke. Vi prøver hele tiden å komme fram til en løsning. Om NHO kommer med et godt nok tilbud, avblåses denne streiken.

– Pågår det møter mellom LO og NHO akkurat nå?

– Ikke som jeg vet om, sier Reinholdtsen.

Dagbladet skriver at partene skal møtes senere i ettermiddag.