Man kan diskutere seg blå om hva man burde, skulle og kanskje kunne gjort når man sitter her med fasiten i hånd.

Det hjelper imidlertid ingenting for en løsning for fremtiden som blir bra både for arkitekten, stadsingeniør Engebret Soot, og ikke minst for hele befolkningen i Hamar.

Som sagt, er det ingen vits i å dvele ved den spilte mjølka eller snøen som falt i fjor. Jeg mener at tiden nå er kommet for at politikerne og Hamar kommune gjør det man kan for å rætte oppat ælle feila fra i går.

Sagt på en annen måte, slutter med ting en kommune etter min mening ikke skal drive med. Da tenker jeg først og fremst på utleie til næringsvirksomhet, og om det skal eller bør være en kommunal oppgave?

Nei, i min verden er det ikke det. Samtidig så respekterer jeg at andre har en annen oppfatning, men som blodfersk folkevalgt så føler jeg tungt på ansvaret når det kommer til å prioritere både når det kommer til byutvikling og ikke minst økonomi.

Basarene treffer godt på begge disse punktene, og mange har nok fått med seg det enorme engasjementet som den praktfulle bygningen har skapt etter at det ble søkt etter nye leietakere.

Hamar kommune lyktes ikke med å finne en leietager som kunne oppfylle kriteriene for å overta, og dermed så står vi nå egentlig med blanke ark.

Man kan være enig eller uenig i hvordan kriteriene var utformet, men administrasjonen måtte i utlysningen forholde seg til en plan som er vedtatt for Hamar sentrum.

Der gjelder de samme betingelsene for et kommunalt bygg som for private. Det vil si utadrettet virksomhet på dagtid.

Så kan vi sikkert igjen diskutere om det har vært tilfellet for de som har drevet der de siste åra, men igjen, det hjelper oss ikke ett døyt når vi diskuterer fremtiden.

Overskriften i HA etter formannskapsmøtet i Hamar kommune onsdag 13. mars, var at undertegnede advarte kommunen mot å gå i forhandlinger med en av de aktuelle leietagerne som har vært Sebs Hotel og District 23.

Nei, jeg advarte ikke spesifikt mot verken Sebs eller andre interessenter. Det som var mitt budskap, er at jeg mener kommunen nå må tenke nytt for å få aktivitet i Basarbygningen.

Aktivitet som kan være bra for samtlige innbyggere, og ikke bare matglade, rockeinteresserte eller museumspublikum for å nevne noen.

By og Bygdelista gikk sammen med KrF og Pensjonistpartiet inn for at man nå kjapt i første omgang utreder hvordan man kan få passet inn utadrettet kommunal virksomhet i bygget.

Her er det mange muligheter, og flere av de kommunale utadrettede tjenester for befolkningen, leier i dag lokaler rundt omkring i Hamar.

Vi ser store muligheter for gode synergieffekter, sparte penger i leie, og ikke minst så vil man stå friere i forhold til å kunne utrede et eventuelt salg av Basarene.

Som nevnt, så har kommunen investert et stort beløp i bygningen, og siden investeringen ble gjort så har ingen leietakere vært i nærheten av å kunne drifte økonomisk bærekraftig med den leie som Hamar kommune må ta.

Kan ikke bare kommunen lette på krava? Kan ikke kommunen bare la A eller B overta? Hadde det bare vært så enkelt.

Men det er både uetisk og ulovlig hvis Hamar kommune skulle la næringsdrivende leie for en sum som gjør at kommunen må stå for en del av kostnadene for bygget.

Det ville være konkurransevridende, og risikoen for at vi sitter her igjen om tre år og diskuterer denne saken på nytt vil etter min mening være overhengende.

Helt til slutt, så vil jeg understreke at det ville gledet meg stort hvis Sebs igjen oppsto med sitt tilbud i Hamar. Innbyggerinitiativet med underskriftskampanje med krav om at de bør inn i Basarbygningen, et også forbilledlig og et flott eksempel på at mange av Hamars innbyggere bryr seg om, og ikke bare med!

Men jeg mener allikevel at det blir politisk flertall i kommunestyret for innstillingen fra formannskapet, og at man finner en god løsning for Basarbygningen mens man finner ut hvem som skal eie og drifte praktbygningen i fremtiden.