Espen Olaussen er engasjert rundt mye av det som skjer fra junior og oppover i Storhamar håndball, som har damelaget i 1. divisjon som sitt flaggskip. Herrelaget kjemper om opprykk til 1. divisjon.

Nå får han en ny kollega.

Og sjelden har vel et etternavn vært mer passende eller beskrivende enn i dette tilfellet.

Hamar på Hamar

For Raymond Hamar flytter nå hele kompetansen sin til nettopp Hamar – der han etter planen skal ha hovedansvaret for 1. divisjonslaget.

Han har lang erfaring som assistent i Elverum håndball, med blant annet suksess i Champions League.

– Jeg skal trene 1. divisjonslaget og ha det faglig sportslige ansvaret for de andre seniorlagene – samt et ansvar for å samarbeide opp mot elite for å få til en så god overgang for spillerne som mulig, sier Raymond Hamar.

Men det slutter ikke der.

Han skal også fortsette i sin stilling som sportssjef for håndball-linja på Wang Toppidrett, og får dermed hovedansvaret for hele utviklingstrappa til unge, kvinnelige spillere fra 15 år og helt opp til de potensielt tar steget opp i elitestallen.

– Fantastisk tilvekst

Espen Olaussen, som også er engasjert ved Wang i tillegg til trenerjobbene, sier dette om å få inn Hamar:

– Dette er veldig bra for både Storhamar og Wang. Planen er at han skal være hovedtrener for 1. divisjon. Med han inn der blir teamet under bedre også. Jeg blir mer spisset inn på talentene under 1. divisjon, blant annet. Hele pakka blir mye bedre, og vi styrker posisjonen til Wang, sier Espen Olaussen, og legger til:

– Raymond er utrolig flink en til en. Dette er en fantastisk tilvekst for oss.

– Viktig å legge lista høyt

Over til Raymond Hamar igjen:

– Målet er rett og slett å bygge opp det råeste tilbudet for unge fremadstormende håndballspillere i Norge, sier 40-åringen til Østlendingen.

– Intet mindre …?

– Ja, det er viktig å legge lista høyt. Jeg er utrolig motivert for å få til noe som jeg har gått med i magen en god stund – og som jeg har enormt stor tro på, sier Hamar, og fortsetter:

– Vi snuste litt på det samme på guttesiden i Elverum, men ikke i så stor utstrekning som det er rom for her. I Hamar har man allerede en trapp opp gjennom systemet – og så handler det om å få til et fornuftig og godt løp opp- og ned som sikrer alle utøverne et godt sportslig nivå.

Det er Storhamars organisasjonsform som gjør det mulig å ha et trappeløp i dette formatet.

– Blir ikke noe hvilehjem

– I Storhamar har elitelaget et eget organisasjonsnummer, mens resten av klubben har et annet. Med et overordnet ansvar for hele seniorsatsingen på breddesiden gir det meg noen rammer som gjør at jeg kan innføre det som etter hvert har blitt en kongstanke for meg, sier 40-åringen.

Han er bosatt i Elverum med familie, og innser at det nok ikke blir flere timer hjemme i løpet av uken.

– Det blir ikke noe hvilehjem. Det blir lange dager på Hamar, men færre kvelder og helger totalt sett. Hverdagen blir intensiv, men litt mindre intensiv fordi hattene jeg skal bytte henger nærmere hverandre – nå vil skole- og kveldsjobbingen flyte mer i hverandre, påpeker Hamar.

Fra herrer til damer: – En overgang

– Nå har du jobbet primært med herrehåndballspillere i 10 år. Hvordan blir overgangen til å jobbe utelukkende med kvinnelige spillere?

– Jeg jobbet i utgangspunktet med et jenteprosjekt i Elverum i 2013 og har solid erfaring fra Wang. Men det blir selvfølgelig en stor overgang. Det tekniske og taktiske blir litt annerledes, men for meg er det superspennende å jobbe med ambisiøse unge spillere. Ikke alle skal bli A-lagsspillere, men mange av dem jeg skal jobbe med er i alderssegmentet Tobias Grøndahl var i da han kom til Elverum, sier Hamar og avslutter:

– For en som meg som elsker å utvikle spillere er det utrolig morsomt å følge spillerne på den reisen. Jeg har brukt mye tid på å tenke ut hvordan jeg kan maksimere spillernes forutsetninger, og da er linken mellom skole og klubb veldig viktig!

Raymond Hamar går inn i stillingen i Storhamar Håndball fra 1. juli, og skal fram til da fortsette som assistenttrener i Elverum Håndball.