Onsdag 20. desember 2023 satte jeg meg godt til rette med mobilen og fulgte overføringen av kommunestyremøtet. Det var først og fremst budsjettbehandlingen som fattet min interesse, og jeg var også spent på hvordan den nye ordføreren ville framstå.

Kai Ove Berg hadde en fin innledningstale hvor han oppfordret til samarbeid og ba om at det ikke må bli mange omkamper, selv om mange saker sikkert vil bli vedtatt med kun få stemmers overvekt.

Et vedtak er et vedtak. Møtet ble godt ledet; med «haugevis» av endringsforslag til budsjettet, krevde det god oversikt.

Når Ringsaker kommunes budsjett skal vedtas, er det mange saker en skal ta stilling til. Vi har en dyktig administrasjon, med kommunedirektør Jørn Strand i førersetet.

Men denne gangen opplevde jeg at det var tatt en «snarvei» når det gjelder Sundheimens framtid. Saken trenger en egen utredning, og slik vil det nå bli. Takk til kommunestyret for vedtaket som ble gjort!

Jeg mener det fortsatt bør være drift på Sundheimen. Forslaget fra administrasjonen er at det legges ned 14 plasser. Så prøver noen å «gjøre saken mindre» ved å si at det dreier seg ikke om en nedleggelse, men at det kun dreier seg om å flytte 14 beboere. Hvis 14 plasser blir borte på Sundheimen, er det selvfølgelig en nedleggelse!

Videre sies det at det er ønskelig å fylle opp ledige plasser i Moelv og Brumunddal. Ledige plasser – så flott! Helse- og omsorgssektoren er uforutsigbar når det gjelder behovet for sykehjemsplasser, og det er ønskelig at det er ledige plasser til enhver tid.

Vi vet at vi står overfor en eldrebølge; da er ikke nedlegging av 14 sykehjemsplasser en del av løsningen.

Jeg har forstått det slik at Sundheimen trenger noen oppdateringer, da den bygningsmessige standarden ikke er så god som en hadde ønsket seg. Jeg vil tro det blir langt billigere å investere noen millioner på Sundheimen enn kanskje å måtte bygge nytt om x antall år.

Det sier seg selv at for pårørende er det en stor fordel å ha sine nærmeste på sykehjem i nærheten. Jeg har selv vært pårørende og gått regelmessig ut og inn av Sundheimen i 5-6 år.

Jeg har bare gode opplevelser fra den tiden. Sundheimen var preget av medmenneskelighet, respekt og varme; føler meg ganske sikker på at det fortsatt er slik.

I ledige stunder satte de ansatte seg ned hos beboerne og tok en prat, slik vi andre gjør når vi treffer kjente. På denne måten fikk de også med seg litt at det som skjedde utenfor institusjonens vegger.

Mange reiser til Moelv, Brumunddal og andre sentre for å jobbe, da det ikke er så mange arbeidsplasser ute på bygda. Det er derfor viktig å bevare de arbeidsplassene som allerede er der.

Hensynet til ansatte, beboerne og de pårørende taler for at de 14 sykehjemsplassene som er foreslått nedlagt på Helgøya, bør bestå.

I kommunestyremøtet 20. desember ble det vedtatt å se nærmere på saken omkring Sundheimen; det blir en egen utredning, noe jeg er svært glad for.

Med dette håper jeg det blir et flertall i Ringsaker kommunestyre som sier ja til å opprettholde driften på Sundheimen slik den er i dag.