(Nettavisen): Den virale videoen til Christer Dalsbøe har nådd utlandet og sangen som råder folk til å unngå Norge, blir nå delt på lederplass av Dagens Industri.

– Exitskatten er det mest ekstreme utslaget av den eierfiendtlige norske skattepolitikken, skriver lederskribent Tobias Wikström med tittelen «Ta varning av norska skatteexperiment».

Advarselen kommer fjorten dager før høringsfristen går ut for regjeringens forslag om å skattlegge papirverdier hvis folk flytter ut av landet, og gi utflytterne 12 år på å betale pengene.

Rammer startupselskaper hardt

Dagens Industri har over 600.000 lesere og er utvilsomt den viktigste og mest innflytelsesrike svenske næringslivsavisen.

På lederplass konkluderer avisen med at den nye exitskatten som er foreslått av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil ramme startupselskaper hardt. Det alvorligste ankepunktet er at exitskatten skal betales av aksjeverdien på utflyttingstidspunktet.

– Om selskapet har vist overskudd er irrelevant, likeså størrelsen på omsetningen. Resultatet blir åpenbart at den eieren som flytter fra Norge må selge aksjer for å ha råd til å betale skatten, mener Dagens Industri.

Advarselen går spesielt på at startupselskaper ofte har utenlandske investorer, entreprenører som flytter mellom land og verdier som kan raskt opp og ned drevet av forventninger til fremtiden.

Sverige går en annen vei

Mens norske eiere som flytter ut må betale 38 prosent skatt på den beregnede papirverdistigningen, har Sverige avskaffet både formuesskatt og arveskatt, og forslag om å innføre exitskatt har til nå falt dødt til jorden. Dagens Industri viser til at selv de svenske sosialdemokratene ikke ønsker å gjeninnføre en formuesskatt som drev eiere ut av landet.

– Siden eierbeskatningen ble forbedret i Sverige har kapitalen flytt tilbake. Eiere kunne flytte hjem igjen. Startupscenen har blomstret de seneste ti årene, skriver Dagens Industri.

– Men eksempelet norge viser at man ikke kan ta noen ting for gitt om venstresiden kommer til makten, mener lederskribenten, og peker på at det er søsterpartiene til de svenske Socialdemokraterna og Centerpartiet som har innført exitskatten og beholdt formuesskatten i Norge.