(Nettavisen): Du får utsatt ferien fra den dagen du blir syk, forutsatt at du er 100 prosent sykemeldt og har legeerklæring på dette. Dette står i ferieloven § 9.

Dersom du blir delvis sykmeldt under ferien har du ikke rett på utsatt ferie. Da avvikles ferien som normalt.

Spørsmålet er om du har krav på sykepenger i ferien. Her er det ulike regler for hvor du ferierer, og det kan få store konsekvenser, ifølge spare- og forbrukerøkonom i Storebrand Cecilie Tvetenstrand.

– Er du på ferie i et EØS-land har du som hovedregel krav på sykepenger fra Nav, på samme måte som om du hadde vært hjemme. Reiser du til andre land kan det være andre regler som gjelder, sier Tvetenstrand til Nettavisen.

Disse kravene gjelder

For at du skal ha rett på nye feriedager, gjelder følgende:

  • Du må sykmelde deg 100 prosent.
  • Du må ha legeerklæring på dette.
  • Du må fremme kravet til sjefen din så fort du begynner på jobb igjen (uten ugrunnet opphold).

Reiser du utenfor EØS, kan det likevel hende at arbeidsgiveren din vil utbetale sykepenger, ifølge Tvetenstrand.

Men dette vil avhenge av blant annet arbeidsavtalen din, eller tariffavtalen. Hun ber arbeidstakere sjekke dette dersom de blir syke.

– Og skal du reise innen EØS må du huske å bestille Europeisk helsetrygdkort. Dette gir deg rett til nødvendig helsehjelp i EØS og Sveits, sier Tvetenstrand.

Ferieloven § 9:

«Arbeidstaker som har vært helt arbeidsufør i løpet av ferien, kan kreve at et tilsvarende antall virkedager ferie utsettes og gis som ny ferie senere i ferieåret. Kravet må dokumenteres med legeerklæring og fremsettes uten ugrunnet opphold etter at arbeidet er gjenopptatt», heter det i ferieloven.

– Kan velte økonomien

Én ting er at kofferter kan bli borte på reise, eller at du kan bli ranet. Det verste for lommeboka er likevel om du blir syk på ferie, mener Tvetenstrand. For det kan fort bli veldig dyrt å dra på det lokale legekontoret eller, enda verre, sykehuset.

– Da kan det i verste fall velte økonomien om du ikke er forsikret. Regningen er ikke den du ønsker å bekymre deg for om du blir skadet eller syk og trenger hjelp. Da er det godt at forsikringsselskapet tar seg av den, så du kan konsentrere deg om å bli frisk, sier Tvetenstrand.

Hun minner om at barn og ungdom kan bruke foreldres reiseforsikring fram til fylte 21 år. Deretter må du ha din egen.

Forsikringsselskapene advarer blant annet om at flere nordmenn overbehandles i utlandet, og de økonomiske konsekvensene dette kan få for den enkelte.

Overbehandling kan skje i en rekke europeiske land. Spania har i mange år vært på verstinglisten:

– Det gjelder i Spania, men også i land som Bulgaria, Tyrkia og Polen, sa Andreas Handeland i If og Europeiske Reiseforsikring til Nettavisen i april.