Norwegische Kildevann Inc frifinnes og brødrene Motrøen dømmes til å betale sakskostnader til motparten på til sammen 490.000 kroner, framgår det av domsslutningen.

Vant i tingretten

Da hovedforhandling gikk for Nord-Østerdal tingrett i desember 2015, fikk Per Karsten og Finn Motrøen fullt medhold i kravet om at bytteavtalen om aksjer i Norsk Kildevann i Folldal mot aksjer i det amerikanske selskapet Norwegische Kildevann Inc er ugyldig. Det siste selskapet hvor Havik er president/daglig leder måtte i tillegg betale saksøkerne 450.000 kroner i sakskostnader.

Norsk Kildevann AS ble stiftet i Folldal i 1997 og skulle kildevann til hele verden. Stridens kjerne har gjennom to rettsrunder stått om hvorvidt brødrene Motrøens eierandel i vannprosjektet ble redusert som en følge av den avtalen som ble inngått med Norwegische Kildevann Inc i 2008.

Avgjørende for lagmannsretten

Avgjørende for lagmannsretten er at aksjebyttet ble initiert i en situasjon hvor Norsk Kildevann As var nær konkurs. Ingen av aksjonærene var interessert i å skyte inn ytterligere midler, og man var avhengig av ekstern finansiering for å utnytte vannkilden. Selskapet hadde søkt etter investorer i Norge uten å lykkes og måtte se seg om etter investorer utenlands som var villig til å gå inn i et prosjekt med høy risiko.

På grunn av den vanskelige økonomiske situasjonen i Norsk Kildevann innebar aksjebyttet verken på avtaletidspunktet eller senere noen dramatisk verdireduksjon for aksjonærene i selskapet. Ankemotparten (Havik) er fortsatt aksjonær i Norwegische Kildevann Inc) og dermed indirekte eier av vannkilden i Folldal, slår lagmannsretten fast.

Vil fortsatt utnytte vannkilden

I dommen står det at Norwegische Kildevann Inc, ved Karl Kristian Havik fortsatt arbeider med å få på plass en finansiering for å kunne utnytte vannkilden i Norsk Kildevann AS. Dersom så skjer, vil dette også komme ankemotparten til gode.

Det framgår videre at Per Karsten og Finn Motrøen har uttalt at søksmålets praktiske betydning knytter seg til at ankemotpartene ikke lenger eier mer enn 10 prosent av aksjene i Norsk Kildevann AS. Dermed har de mistet sitt minoritetsvern, blant annet retten til å kreve gransking av Norsk Kildevann AS. At dette ville bli situasjonen var imidlertid klart på avtaletidspunktet, slår lagmannsretten fast.