Sosionomen ser hele mennesket, bak tall og statistikk. Dere jobber helhetlig, og forstår at utfordringer kan være sammensatte og kompliserte.

Det kreves når vi lager skreddersydde løsninger for den enkelte, enten det handler om rus, arbeidsledighet, økonomiske bekymringer, uhelse eller andre livsutfordringer.

Takk til sosialarbeiderne i Nav, som står i frontlinjen for å trygge innbyggerne. Innsatsen og kompetansen deres er hjørnesteinen i en velfungerende velferdsstat, og helt avgjørende for et trygt og godt liv for befolkningen.

Sosionomene er viktigere enn på lenge. Nærmest over natta ble over 300 000 nordmenn i Norge permittert under pandemien, og nå sørger skyhøye strømpriser, dyrtid og rentehevinger til at flere og flere måtte kjenne på at økonomien ikke strekker til.

Dere har kjempet for at alle skal ha mat på bordet. På grunn av ditt arbeid har flere fått sosialhjelp, økonomisk veiledning og mulighet til å komme (tilbake) i utdanning eller arbeid. Dere er det uunnværlige hjertet i velferdsstaten.

Sosialarbeiderne er nøkkelpersoner når det gjelder å skape gode liv. Vi i FO er stolte over å være deres fagforening, og vil stå opp for dere, slik dere alltid står opp for andre. Sosionomene hever stemmen når systemet svikter.

Det er ikke er enkelt å stå i velferdsstatens førstelinje. Jobben deres krever både faglighet og medfølelse. Dere møter mennesker i vanskelig livssituasjoner, og møter høye forventninger fra både innbyggere og politikere.

Godt sosialt arbeid krever nok tid til å bygge gode relasjoner. Det krever at dere har rom til å gjøre grundige vurderinger, og at vi som samfunn har tillit til vurderingene dere gjør. Likevel møter dere stadig organisatoriske og ressursmessige utfordringer.

Sosialt arbeid har blitt tøffere. Det er viktig å ha noen å støtte seg til. Godt samhold mellom kolleger kan motvirke emosjonell belastning og bevare helsa deres.

Dere står ikke står alene: Dere har FO-fellesskapet i ryggen. Tillitsvalgte som kjemper for at dere skal være trygge på jobb. Kampen står både på den enkelte arbeidsplass og politisk, for at dere skal kunne utøve faget på en god måte.

Kjære sosionomer: Takk for arbeidet dere gjør, så flere får gode liv!