Torsdag skal Norges Bank legge fram sin rentebeslutning. Det er knyttet stor spenning til hva som kommer - alle er enige om at det kommer enda et rentehopp, men blir det enkelt eller dobbelt og hvor mye mer skal renta opp?

Flertallet av økonomene forventer at Norges Bank vil heve styringsrenten med 25 basispunkter denne uken, til 2,5 prosent. Rentemøtet er et såkalt mellommøte der Norges Bank ikke kommer med noen ny rentebane eller pengepolitisk rapport.

Sentralbanksjef Ida Wolden Bache har klint til med tre såkalte «dobbelthevinger». Det vil si at renten heves med 0,5 prosentpoeng og ikke 0,25.

Oppfatningen er imidlertid delt, og ifølge flere økonomer kan det vippe begge veier. Av de ni økonomene TDN Direkt har spurt, tror seks at renten heves med 25 basispunkter, mens tre tror at renten heves med 50 basispunkter.

Spår rentekutt neste år

Blant økonomene som tror det blir en enkel renteheving er Nejra Macic, sjeføkonom i Prognosesenteret.

– Jeg tror det blir 0,25 prosentpoeng renteøkning nå, og tilsvarende på rentemøtet i desember, og etter det tror jeg ikke vi får flere renteøkninger. I andre halvår av 2023 tror jeg vi vil få første rentekutt.

Hun tror dermed at styringsrenten når en topp på 2,75 prosent, litt lavere enn den siste rentebanen til Norges Bank indikerer.

– Jeg tror effekten av alle renteøkningene hittil vil begynne å vises i realøkonomien og i boligmarkedet først nå, og at sentralbanken vil roe ned med ytterligere renteøkninger før man ser den fulle virkningen av de økningene som allerede er besluttet. Vi forventer en svak økning i arbeidsledigheten fremover, svakere BNP-vekst, lavere inflasjon og svakere boligprisutvikling ut 2023, sier hun, og legger til:

– Det virker helt usannsynlig med flere renteøkninger i 2023, med mindre det kommer noen store sjokk.

– Siste renteheving på lang tid

Danske Banks sjeføkonom Frank Jullum tror rentetoppen kommer allerede på torsdag.

Til Dagens Næringsliv sier han at han tror det blir den siste rentehevingen på lang tid og at Norges Bank nøyer seg med en renteheving på 25 basispunkter torsdag.

– Nå har de satt opp styringsrenten mye på kort tid, og da er det fornuftig å stoppe litt opp for å se hvordan dette virker. For det tar tid før økt rente slår ut i etterspørselen, sier Jullum til DN.

Han legger til at renten, til forskjell fra i sommer, nå er forbi det nøytrale nivået. Det betyr at den har en innstrammende effekt på økonomiske aktiviteten.

– Vi holder en knapp på at dette blir den siste rentehevingen i denne syklusen, og at vi dermed ikke får noen heving i desember og heller ingen nye rentehevinger til neste år. Vi har ganske god tro på at det ikke blir flere rentehevinger i 2023, sier Jullum.

– Da vil de roe ned

Sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank tror også en heving på 25 basispunkter er tilstrekkelig i denne omgang. Det begrunner han med at makrotallene har vært marginalt sterkere enn Norges Banks anslag.

– Det bidrar til at markedet er delt på midten og styringsrenten blir på 2,5 eller 2,75 prosent på torsdag.

Han fremhever imidlertid at inflasjonen fremover er det viktigste for Norges Bank, og ikke hva inflasjonen har vært på.

– Min gjetning er at denne ikke er oppjustert i samme grad som den anslåtte inflasjonen forrige måned. Det kommer til å bli veldig interessant å se om Norges Bank publiserer et oppdatert inflasjonsanslag på torsdag.

Det som taler for en dobbeltheving er at arbeidsmarkedet fortsatt er hett, med lav ledighet og jobbvekst.

– Det taler for å øke renten med 0,5 prosent. Samtidig har internasjonale renter steget.

På den andre siden er det tegn som tyder på at ting roer seg både i Norge og internasjonalt. Avkjøling i industrien med lavere aktivitet, boligmarked som er i ferd med å roe seg samtidig som man høyere inflasjon og rente.

– Norges Bank vil etter hvert roe det noe ned for å ha tid til vurdere hvordan den økte renten, som har økt mye og raskt, påvirker folk og bedrifter.

Tror på en fjerde dobbeltheving

DNB tror ikke Wolden Bache er ferdig med å kjøre enda en dobbeltheving. I tirsdagens morgenrapport skriver seniorøkonom i DNB Markets Kyrre Aamdal at de vipper mellom en enkel og dobbeltheving.

DNB heller likevel mot en dobbel, og begrunner det med at det nå er en betydelig risiko for at inflasjonen vil stige ytterligere over Norges Banks prognose i oktober.

I september skrev Norges Bank at «en raskere renteøkning nå reduserer risikoen for at inflasjonen biter seg fast på et høyt nivå, og dermed behovet for en kraftigere innstramming av pengepolitikken over lengre tid». Det mener DNB Markets også vil gjelde i november.

På den andre siden argumenterer de for at når styringsrenten beveger seg inn i et såkalt «kontraktivt territorium» så vil Norges Bank potensielt legge mer vekt på gradvise økninger.

Kontraktiv rente bidrar til å dempe veksten i økonomien. På motsatt side vil en ekspansiv bidra til å stimulere renten.