Fokuset på vold, trusler og ran blant mindreårige har vokst etter flere uhyggelige episoder i nærområdet. I mars var det blant annet to ungdomsran i Hamar og Løten.

Barne- og ungdomskoordinator i Løten kommune, Trond Grue, fortalte til Østlendingen at ungdommer kvier seg for å gå på kino i Hamar på grunn av sånne type hendelser. Av slike grunner etterlyser han flere foreldre på banen.

Det får han støtte i av Natteravnsleder Helene Ottosson.

– Vi trenger flere frivillige, og spesielt foreldre fra ungdomsskolene. Vi informerer om dette på foreldremøter og alle kan bli med. Alt av informasjon rundt samlingene publiseres på Facebook, og det er bare å melde seg på, sier hun.

Lederen har den siste tiden sett at foreldre har fått en større bevissthet rundt vold og rus blant unge. Derfor mener hun det er viktig å delta på Natteravnenes ferder.

– Det er det som er det fine med å delta. Gjennom oss kan de få et større innblikk i hva som skjer der ute, og hva ungdommene gjør på kveldstid.

Om Natteravnene

  • Aktive siden 1990
  • En politisk og religiøs nøytral organisasjon
  • Arbeider for å gjøre bysentrum og nærmiljø til trygge steder å være for alle
  • Visjon om at voksnes synlige tilstedeværelse virker dempende på rus-, vold- og skadeverksproblematikk
  • Skal også bistå personer som av ulike grunner ikke er i stand til å ta vare på seg selv, noen ganger ved å formidle kontakt til det offentlige hjelpeapperatet

Kilde: Natteravnene.no

Direkte kontakt med politiet

Ottosson er sikker på at voksne som er til stede ute blant ungdommene, har en dempende effekt på både vold og rusmisbruk. Ungdommene skal kunne komme til natteravnene med alle slags mulige spørsmål og henvendelser.

Om det skulle møtes på ungdommer som er i slåsskamp eller virker truende, er det ingen tvil om hva som skal gjøres.

– Da trekker vi oss tilbake. Vi skal ikke gripe inn i noe som helst. Det vi gjør ved slike tilfeller er å varsle politiet. De har vi direkte kontakt med, understrekes det.

Til tross for et større fokus rundt vold og ran blant ungdom, er dette noe Ottosson har sett minimalt av i hennes tid som leder.

Hun forsikrer så alle potensielle frivillige om at det ikke er grunn for å tvile på egen sikkerhet, og at det alltid blir gått i grupper på minimum tre.

– Vi går der folk er og beveger oss sjelden andre steder. Av kommunen har vi også en bil tilgjengelig som vi kjører til ulike plasser, beroliger lederen.

– Skal være et trygt sted

Denne uken går fokuset inn mot russetiden for Natteravnene. De vil være å se i Hamars gater dagen etter at russefeiringen settes i gang på fredag.

På selve «dåpen» vil Utekontakten være de som går rundt og passer på at ungdommene har det bra.

Kommende fredag vil organisasjonen samles med Utekontakten, politiet, Røde Kors og Norsk Folkehjelp ved stupetårnet. Disse vil samarbeide om å skape så trygge rammer rundt feiringen som mulig.

– Russetiden tror jeg går bra. Vi er i utgangspunktet ute for ungdommer under 18 år, men vi hjelper alle. Hamar skal være et trygt sted, og det gjelder for alle aldersgrupper, sier Helene Ottosson.