(Nettavisen): Tirsdag ble det kjent at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) valgte sin venn Frode Elgesem til styremedlem i Wergelandsenteret.

Senere har hun erklært seg inhabil overfor Elgesem. Brenna har beklaget saken.

Brenna er ikke den eneste Ap-statsråden som har gitt styreverv til gamle kjenninger.

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) har oppnevnt to tidligere Ap-kollegaer fra hjemfylket til verv i Norsk Tipping:

  • Thomas Breen, oppnevnt til styremedlem i Norsk Tipping i april 2022.
  • Sylvia Brustad, oppnevnt til styreleder i Norsk Tipping i april 2023.

Brustads verv som styreleder i Norsk Tipping kommer med et honorar på 278.000 kroner i året. Breen honoreres med 152.600 kroner i året.

Trettebergstuen har hatt tillitsverv i Hedmark Ap samtidig som både Brustad og Breen over mange år. Hovedsakelig på 2000-tallet.

  • Brustad var innvalgt på Stortinget for Hedmark Ap samtidig som Trettebergstuen i én periode. Før den tid var hun stortingsrepresentant både da Trettebergstuen var nestleder i Hedmark Ap og lokalpolitiker i Hamar.
  • Breen satt først i fylkesstyret med Trettebergstuen. Så ble han Trettebergstuens vara på Stortinget, før de deretter satt fire år sammen på stortingsbenken for Hedmark Ap.

I tillegg har Trettebergstuen gitt østfolding og tidligere stortingsrepresentant for Ap, Stein Erik Lauvås, plassen som nestleder i styret til Norsk Rikstoto. Hans honorar er 150.000 kroner.

Trettebergstuen har ikke gitt ut styreverv i spillbransjen til noen fra andre partier.

Kulturdepartementet sier først til Nettavisen at departementet ikke har gjort en habilitetsvurdering av statsrådens forhold til Brustad og Breen:

«I forbindelse med oppnevningen av disse styremedlemmene er det vurdert om det er en nær personlig relasjon mellom dem og statsråden. Det er det ikke, og det er ikke noe som krever en egen habilitetsvurdering.»

Gjorde egen vurdering av Breen

Etter dette svaret har departementet gjort Nettavisen oppmerksomme på at det er foretatt en habilitetsvurdering av Trettebergstuens forhold til Breen. Kulturministeren svarer slik på konkrete spørsmål over e-post:

– Departementet skriver i sitt svar at det ikke er en «nær personlig relasjon.» Er nær personlig relasjon det eneste som kan utløse et spørsmål om habilitet?

– Nei, det er det ikke.

– Hva er ditt forhold til Breen og Brustad?

– Det er det jeg vil beskrive som et helt normalt forhold med tanke på at vi har hatt med hverandre å gjøre i profesjonelle og politiske sammenhenger, ikke nærere enn det.

– Bør man unngå å gi godt honorerte styreverv til tidligere nære kollegaer fra hjemtraktene?

– Det er selvsagt viktig at man følger de habilitetsreglene som er, så det ikke stilles spørsmål ved om det er for tette bånd i enkeltsaker. Og det har vi altså gjort i denne saken.

– Hvem har vurdert relasjonen mellom dem og statsråden, og hvem tok initiativ til denne vurderingen?

– Generelt er det statsråden selv som skal vurdere om relasjonen han eller hun har til enkeltpersoner er av en karakter som krever en formell habilitetsvurdering. I tillegg blir aktuelle styremedlemmer ofte intervjuet i forbindelse med vervet. I det konkrete tilfellet du spør om her, ble det foretatt en habilitetsvurdering av Thomas Breen, en vurdering som konkluderte med at det ikke foreligger inhabilitet. For Sylvia Brustads del ble det ikke foretatt en slik vurdering, da jeg ikke vurderte forholdet til å være så tett at en egen habilitetsvurdering var nødvendig og jeg anser forholdet som å være likt som med Breen.

Snakket ikke i forkant

Thomas Breen sier til Nettavisen at han ikke hadde noen dialog med Trettebergstuen i forkant av oppnevnelsen.

– Da du ble foreslått, tenkte du over ditt forhold til Anette Trettebergstuen?

– Nei. Jeg var i dialog med en byråkrat i departementet på normalt vis. På samme måte som da jeg ble utnevnt til et høyskolestyre på vegne av Høyre-regjeringen. Jeg opplevde ikke at det var noe annerledes.

Sylvia Brustad har ikke besvart Nettavisens henvendelse.