(Nettavisen): – Ære.

Nettavisen møter landslagssjefen i hans egen loftstue i boligen på Hamar, og ber han beskrive jobben som hovedtrener for Norges A-landslag med ett ord.

Svaret kommet lynraskt fra landslagssjefen som nå står overfor en enorm oppgave før kampene mot Kypros og Spania.

Et tap mot det spanske stjernegalleriet på et utsolgt Ullevaal vil begrave alle muligheter for å gå til EM gjennom den ordinære kvalifiseringen.

Det vil i så fall gjøre at Norge er avhengige av andre nasjoner for å få en playoff-plass til EM gjennom Nations League på nyåret.

I dette eksklusive Nettavisen-intervjuet, forteller Solbakken blant annet om følgende:

  • Erkjennelsen etter sene baklengsmål i nesten alle kvalifiseringskampene
  • Hvordan Antonio Nusa overbeviste både ham og resten av landslaget utenfor banen på sin første samling.
  • Telefonsamtalen til Martin Ødegaard om Erling Braut Haaland

Erkjenner urovekkende trend: – Har avvist det

Den kommende uken kan bli absolutt definerende for Solbakken, som ble ansatt med særlig ett mål for øye; EM i Tyskland 2024.

Når Nettavisen møter landslagssjefen har han brukt formiddagen på å se seg opp på Ola Solbakken sin kamp for Olympiakos i den greske toppdivisjonen.

Tap i Spania, et marerittminutt mot Skottland på Ullevaal og kun ett poeng i Georgia gjør imidlertid at forutsetningene er klare før oktober-samlingen;

Først må Kypros slås borte, før Solbakken er nødt til å slå stormakten Spania hjemme om det skal være håp om mesterskap gjennom den ordinære kvalifiseringen.

Mye av grunnen til at Norge er bakpå i gruppa, er at det har gått galt i sluttminuttene gang på gang.

Det norske landslaget har sluppet inn åtte mål på fem kamper i kvalifiseringen, og seks av baklengsmålene har kommet etter det 80. minutt.

Kroneksempelet kom i sluttminuttene mot Skottland, da er fullstendig ufarlig skotsk lag satte inn 1-1 ut av det blå, før det ble smått kaotisk i det norske laget og skottene snudde kampen på et blunk.

Også hjemme mot Kypros slapp Norge inn på overtid.

Norges baklengsmål i EM-kvalifiseringen:

Spania - Norge (3-0): Dani Olmo 13', Joselu 84', 85'.

Georgia - Norge (1-1): Georges Mikautadze 60'.

Norge - Skottland (1-2): Lyndon Dykes 87', Kenneth McLean 89'.

Norge - Kypros (3-1): Grigoris Kastanos 90+3'.

Norge - Georgia (2-1): Budu Zivzivadze 90+1'.

I Nettavisen slo TV 2-ekspert Øyvind Alsaker alarm og kalte det hele «veldig alvorlig», mens Solbakken selv hele tiden har hevdet at baklengsmålene mot slutten ikke har satt seg i hodet på spillerne.

Overfor Nettavisen avslører han imidlertid nå at han har snudd.

– Jeg har nok avvist det helt til nå, men det kan nok hende det er en kombinasjon av at folk blir sliten i hodet og beina, og at det blir en mental greie som vi må stå gjennom.

– Er det etter sist kamp mot Georgia, at du innså at det kan være noe mentalt?

– Det var nok da jeg tenkte på det, sier Solbakken, resonnerer litt for seg selv før han kommer fram til:

– Det kan være det, ja.

Han analyserer at et ufarlig georgisk lag fikk innkast på overtid og at Norge hadde gjort alt riktig fram til det. Så scoret Georgia, og også etter 1-2-scoringen kom de plutselig til en ny stor mulighet mot et nervøst norsk lag.

– Tre minutter på overtid så er dommeren i ferd med å blåse av, men så gir han dem det ene angrepet og da gjør vi feil. Det har ikke noe med å være sliten å gjøre, for da kan vi låse kampen. Da kan det være at det er en mental desperasjon-ting som handler om at «vi må ikke slippe inn et mål til», og så gjør to-tre spillere en feil.

Antonio Nusa ble «hele Norges yndling»: – Ekstremt rolig

I solfylte Larnaca må nå Kypros først slås torsdag, før det blir nærmest blir en «vinn-eller-forsvinn»-kamp mot Spania på et fullsatt Ullevaal søndag.

Antonio Nusa (18) kan få en viktig rolle, etter å ha tatt Norge med storm etter en strålende samling i september.

Unggutten fra Langhus skjøt seg på rekordtid inn i hjertene til fotballfans i Norge, og Solbakken sier også han og resten av landslagsapparatet tidlig lot seg imponere.

– Jeg kjente han bitte litt fra Stabæk da han slo gjennom, så jeg var ikke helt blank, men han gjorde et overbevisende inntrykk når det kommer til personlighet.

– Hvordan vil du beskrive personligheten hans?

– Ekstremt rolig, fornuftig og reflekterende i forhold til alderen. Passe respektfull, men samtidig med en «drive» på trening som fortalte at han var upåvirket.

Tok telefon til Ødegaard

Torsdag sender Solbakken ut Erling Braut Haaland på topp for Norge, med mindre jærbuen drar på seg en skade på trening.

Som en av verdens heteste fotballspillere, har landslaget blant annet måtte ta flere hensyn som følge av den vanvittige interessen rundt spissen.

Tidligere i år ble det også kjent at City-spissen fikk særbehandling på landslaget, da det ble klart at Manchester Citys fysio Mario Pafundi også skulle være med landslaget.

Italieneren, som du kan lese mer om i denne saken, har fått mye av æren for at Haaland har fått bukt med skadeproblemene sine, men grepet var forholdsvis uvanlig i en idrett der spillerne som regel forholder seg til kun landslagets støtteapparat på samling.

– Som en leder, hvordan er balansegangen mellom hvor mye man skal strekke seg ekstra for å gi deg Erling trenger, opp mot at det er 20 andre spillere som ser hva slags egne rettigheter han får?

– Grovt sett behandler jeg alle likt. Jeg behandler alltid alle likt når det kommer til prestasjon og det som skjer på banen. Så må du behandle alle forskjellig ut ifra situasjon, og situasjonen med Erling er spesiell, innleder Solbakken.

– Når Erling ringer meg og sier at han og City synes det er en god idé med Pafundi, og Erlings skader har gått markant ned fra Dortmund-tiden, så er det en «no-brainer» om Pafundi er en god fyr.

Han sier at både han og landslagslege Ola Sand pratet med City-fysioen på Teams, hvorpå begge ble overbevist at italieneren. Så plukket Solbakken opp telefonen og slo inn nummeret til Martin Ødegaard.

– Jeg forklarte situasjonen og det var ingen problemer, sier han og påpeker at Pafundi også behandlet andre spillere enn Haaland på landslaget.

Han sier at ikke alle spillere kunne kommet til ham og bedt om å få med en egen behandler på landslaget, men argumenterer for at Haalands kropp har fått bedre resultater etter å ha jobbet med Pafundi og at det gagner Norge.

– Hvis Martin Ødegaard sliter med kroppen, har en bra fysio i Arsenal og vil ha med han på landslaget da?

– Da blir det en ny «issue», og det kan hende at det også kan være… men der stopper det også, da. Du må vite hvilken kultur du kommer fra. Dette blir mer og mer vanlig blant de store, men jeg tror alle er enige om at landslaget har ekstremt dyktige behandlere, sier Solbakken, og fortsetter.

– Ikke bare er Erling spesiell på grunn av situasjonen som spiller, men den store kroppen og muskelmassen skal eksplodere søndag-onsdag-søndag i 10 måneder.

Både Ødegaard og Haaland kom seg fra storoppgjøret seg imellom i Premier League uten skader. Nå blir de nøkkelbrikker når Norges skjebne i gruppen kan avgjøres allerede denne uken.

– Det er kort tid, men vi må sørge for å gjøre jobben mot Kypros, så vi får en slags semifinale (mot Spania), avslutter Solbakken.