Under Norges Bygdeungdomslag’s 78. årsmøte i juli vedtok årsmøtet etter tradisjonen en resolusjon, skrevet av sentralstyret v/ bygdepolitisk nestleder og tilhørende nemnd.

Denne resolusjonen er skrevet på bakgrunn av at illegale rusmidler og bekymringen rundt denne tematikken, tas opp i mediebildet og blant våre medlemmer hyppigere enn før. Organisasjonen vi er en del av ønsker å ta tydelig standpunkt i denne saken.

I BU har vi både skrevne og uskrevne mål, holdninger og verdier, som er med på å forme organisasjonen slik vi ønsker at den skal være og bli. Dette er grunnleggende for fellesskapsfølelsen, tryggheten, samholdet og alt annet vi står for.

Vi jobber med hvordan vi vil at samfunnet skal se på oss, men vi jobber også med hvordan vi innad har en sterk kultur som bærer preg av tradisjon… Vår organisasjon har mål om at:

• Våre arrangement skal være en trygg arena

• Våre tillitsvalgte føler seg kompetente og trygge i sin rolle som arrangør

• Bygdeungdom skal ikke introduseres for narkotika på våre arrangement

Disse helt konkrete målene praktiseres gjennom nulltoleranse for ulovlige rusmidler. Det er ikke ulovlig bare i BU, men i resten av samfunnet også. Vi ønsker at det å SI NEI, alltid skal være ansett som positivt og riktig.

Vi mener også at det er viktig at de som sliter har et godt tilbud for å få hjelp, og at unge som selv har eller kjenner noen med misbruk, har noen å snakke med.

I 2022 reviderte Folkehelseinstituttet en rapport ved navn «Narkotika i Norge». Denne rapporten viser at ungdom lettere og i større grad får senskader, enn hva eldre får ved bruk av narkotika.

Dopamin (lykkehormonet) skilles ut fra nerveceller i hjernen, og får kroppen til å føle velbehag. Kroppen tar dette som en belønning, noe som øker motivasjonen til å fortsette, altså skaper det avhengighet.

Det vil etter hvert kreves mer og mer for å oppnå følelsen like sterkt. Andre og bedre måter man kan få dopamin på, er for eksempel ved trening, forelskelse, ulik mat og spennende opplevelser.

Vi i Hedmark BU skal gjøre vårt ytterste for at organisasjonen vår også i fremtiden har et godt rykte for å være en trygg sosial møteplass der det er nulltoleranse.

Foreldre skal kunne sende ungdommene sine på fest og vite at de tas vare på uansett. Vi må ta vare på den sterke kulturen og tradisjonene som er bygd opp av alle før oss, samt føre de videre.