Mandag skal Oslo tingrett nok en gang ta stilling til om årets ulvejakt i ulvesonen skal stanses. Spørsmålet har skapt mye rabalder i rettsvesenet også før.

Kort fortalt handler rettssaken om at Rovviltnemndene har åpnet for å felle 21 ulver i ulvesonen, noe tre dyrevernsorganisasjoner vil stanse.

Jakten skulle egentlig starte 1. januar og pågå til 15. februar, men 27. desember bestemte Oslo tingrett at den måtte stanses inntil videre.

Dette vedtaket forsøker regjeringen nå å få omgjort, noe retten skal ta stilling til på mandag. Regjeringen håper å få jakten i gang før fristen går ut 15. februar.

Staten mot dyrevernsorganisasjoner

Avgjørelsen som kom før jul, ble tatt uten at partene hadde fått vært til stede for å forklare seg muntlig. Mandag klokka 9 skal det holdes et rettsmøte i Oslo tingrett hvor partene får anledning til dette.

På den ene siden har man Klima- og miljødepartementet med Utmarkskommunenes Sammenslutning som partshjelp. De ønsker å gjenoppta jakten.

På den andre siden har man Foreningen Våre Rovdyr, Noah For Dyrs Rettigheter og stiftelsen WWF Verdens naturfond. De vil stanse jakten.

Dommerstrid

Etter avgjørelsen 27. desember har det vært litt bråk rundt valget av dommer. Det viste seg nemlig at dommeren som vedtok å stanse jakten, Atle Torvund, har vært aktiv og hatt verv i Miljøpartiet De Grønne. Partiet har markert seg tydelig imot ulvejakt, og det ble stilt spørsmål ved Torvunds habilitet.

Som følge av dette har man byttet dommer i forkant av det nye rettsmøtet.

Dette byttet ble ikke tatt godt imot hos Noah, som klagde på avgjørelsen. De viste til en tidligere sak den nye dommeren, Helge Johannessen, var involvert i. Saken endte med at alle ulvene ble felt, og Noah mente derfor han var inhabil.

Klagen ble vurdert av tingretten, men den ble ikke tatt til følge. Denne avgjørelsen ble anket til Lagmannsretten, som forkastet anken.

Dermed er det Johannesen som skal lede rettsmøtet mandag og fatte en beslutning om hvorvidt jakten kan gå som planlagt eller ikke.

Ulvesone

Ulvene som er vedtatt felt, tilhører tre revirer ved grensen mellom Norge og Sverige: Ulvåa, Kockohonka og Juvberget.

Disse områdene ligger i den såkalte ulvesonen, hvor regjeringen har bestemt at ulven skal ha sitt leveområde. Utenfor ulvesonen er det ikke mål om at ulvene etablerer seg, og her foregår det jakt parallelt.

Stortinget har satt som mål at vi i Norge skal ha fire til seks årlige ungekull av ulv. Tre av disse kullene skal være i flokker hvor hele reviret ligger i Norge. Ungekull i grenserevir, som har leveområde både i Norge og Sverige, teller som et halvt kull.

Felling utenfor sonen

Lisensfelling av ulv utenfor ulvesonen startet 1. desember og varer til 31. mai eller til kvotene er fylt.

Totalt er det åpnet for å felle 26 ulv utenfor sonen.

Fakta om felling av ulv

  • Det er gitt fellingstillatelse på 57 ulv i vinter
  • Fra 1. desember til 31. mai er det jakt utenfor ulvesona. I alt 31 ulv kan lisenfelles utenfor sona, har rovviltnemndene bestemt.
  • Fra 1. januar til 15. februar vil det pågå felling av ulv innenfor ulvesona. Her er det vedtatt at 26 ulv i til sammen fire familiegrupper skal kunne tas ut.
  • Naturvernforbundet mener kvoten er høy, og har påklaget saken til Klima- og miljødepartementet.
  • Det ble vinteren 2021–2022 registrert av Rovdata 51–52 ulver som kun holdt til innenfor Norges grenser. I tillegg ble det registrert 74–77 ulver som lever i grenserevir på begge sider av riksgrensen mot Sverige.

  • 2. desember 2022 ble den første ulven utenfor ulvesona felt i Løten.
  • På svensk side av grensen er det gitt fellingstillatelser for 75 ulv i år. 51 av dem er tatt ut allerede.

    Antallet fellingstillatelser i Sverige er rekordhøyt, men ulvebestanden er også beregnet til å være rekordhøy. Man antar nå at den svenske stammen er på omkring 460 dyr, det høyeste tallet siden tellingen startet.

    Flere runder

    Også i fjor ble ulvejakten innenfor ulvesonen i Norge utfordret i rettsvesenet. Fellingen av 25 ulv ble stanset av Oslo tingrett, men senere vant staten fram gjennom en anke til lagmannsretten.

    En annen ulverettssak skal snart opp i Høyesterett.

    Den handler om fellingen av seks ulver i Letjenna-reviret i ulvesonen i 2020. Både tingretten og lagmannsretten har slått fast at vedtaket om å felle ulvene var ugyldig. Staten har anket saken til Høyesterett, som skal behandle den i april.

    Fakta om ulv

    • Ulv er et rovpattedyr i hundefamilien, og den største arten i familien.
    • Ulv finnes utbredt over store deler av den nordlige halvdelen av Jorda. Den lever i familiegrupper, og jakter ofte på dyr som er større enn den selv.
    • Ulver hører til i slekten Canis. I samme slekt finnes det prærieulver, sjakaler, dingo og tamhunder.
    • Det finnes mange underarter av ulv, og det er en pågående diskusjon hvorvidt de er egne arter. Det gjelder polarulv, østlig tømmerulv, rødulv, indisk ulv og Himalayaulv.
    • Ulv kan få avkom med hund, og slike ulvehybrider skiller seg genetisk og til dels også i atferd og utseende fra vill ulv. I Skandinavia er hybridisering svært sjelden.
    • Ulvens levevis er grobunn for interessekonflikter blant mennesker.
    • I Norge ble ulven utryddet på midten av 1900-tallet, men har senere igjen vandret inn fra Finland og Russland og etablert en sammenhengende bestand i Sørøst-Norge og Midt-Sverige.
    • Ulv ble fredet i Norge i 1972. Ulven er rødlistet (truet, nær truet eller utdødd) i flere land. Fordi det finnes færre enn 50 voksne, reproduserende ulver i Norge, blir arten betegnet som kritisk truet på den norske rødlisten.

    Kilde: Store norske leksikon