(Romerikes Blad): – Det er unødvendig strengt å kaste alle elbiler ut av kollektivfeltet – dessuten er det uklokt, sier Christina Bu, generalsekretær i Norsk elbilforening i en pressemelding.

Fra mandag har ikke elbiler lenger lov til å kjøre i kollektivfeltet. Det gjelder også dersom du kjører elbil og har flere passasjerer – noe Bu reagerer på.

Bra for samfunnet

Årsaken til at elbiler nå nektes adgang til kollektivfeltene i Oslo og Akershus, er at Statens vegvesen skal oppgradere to tunneler ved ring 1 i Oslo. Det medfører at ring 1 stenger for biltrafikk.

Forbudet gjelder for alle døgnets timer, men kun for biler som går på strøm og fossilt brensel. Det betyr at drosjer, motorsykler og hydrogenbiler kan bruke kollektivfeltet som før.

Elbilforeningen mener at myndighetene burde ha vurdert å gi biler med to eller flere passasjerer tilgang til kollektivfeltet.

– Når folk samkjører med flere passasjerer er det bra for samfunnet, så det burde man oppmuntre til, mener Bu.

Elbilforeningen forteller at de har fått henvendelser fra elbilister som har lagt opp til samkjøring for å få hverdagslogistikken til å gå opp og at forbudet nå skaper problemer.

– Samkjøring kan bidra til bedre kapasitetsutnyttelse på veien, og det trenger vi i den krevende perioden vi nå går inn i, sier generalsekretæren.

Elbilforeningen mener at også elektriske varebiler og lastebiler burde fritas fra forbudet.

Har sendt oppfordring

I Oslo og Akershus er fire av ti nye varebiler elektriske, mens kun to av ti nye lastebiler går på strøm. Denne kjøretøygruppen utgjør få biler på veien totalt, og vil dermed i liten grad være til hinder for kollektivtransporten, mener elbilforeningen.

Eventuelle samkjøringskrav er dessuten også lite hensiktsmessige for disse kjøretøyene.

– Den elektriske klimasatsingen for tyngre kjøretøy trenger akutt flere virkemidler for å konkurrere seg sterkere inn på markedet, forteller generalsekretæren i elbilforeningen og legger til:

– Vi må få flere bedrifter til å gå over til elektriske nyttekjøretøy.

Etter at forbudet mot elbiler i kollektivfeltet ble kjent har elbilforeningen sendt brev til Statens vegvesen og Oslo kommune der de oppfordrer dem til å vurdere dette på nytt.