(Nettavisen): Nok et år, nok en påske, og nok en gang er Freias fylte påskeegg ute i butikkene – fremdeles med palmeolje på ingredienslisten.

– Vi ser igjen og igjen at produsenter prioriterer lave kostnader over bærekraft, og jeg frykter det er det Freia også gjør, sier Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, til Nettavisen.

– Problemet med palmeoljen er ikke planten i seg selv, men at den produseres på en lite bærekraftig måte. Storskala palmeoljeproduksjon har forårsaket store naturødeleggelser, legger hun til.

Her til lands har sjokoladeeggene med melkefyll frontet debatten om palmeolje i mat, men de er langt ifra de eneste produktene som Freia fortsetter å produsere med den utskjelte ingrediensen.

Nettavisen har i tillegg funnet palmeolje i flere påskefavoritter fra Freia, som blant annet Twist, Smil, Daim og Oreo.

– Drap, barnearbeid og naturødeleggelse

I en rapport fra 2018 kom det fram at sertifiserte palmeoljeplantasjer var involvert i tvangsarbeid, barnearbeid og diskriminering av kvinner.

– Det er ingenting som tilsier at noe har endret seg siden 2018, fastslår Riise, og legger til:

– Vi har sett andre rapporter om fangst og drap av utrydningstruede dyrearter. I dag dyrkes ofte palmeoljen i områder med regnskog og våtmark i for eksempel Indonesia og Malaysia, og det er verdifulle naturområder som ødelegges.

Riises oppfordring til Freia er klar:

– Med så mange utfordringer knyttet til produksjonen av palmeolje, mener vi at Freia burde bytte ut palmeoljen med raps eller solsikke. Vi ønsker at maten vi spiser skal produseres på en bedre måte, sier hun.

Freia er palmeolje-versting

Det er med utgangspunkt i Regnskogfondets palmeoljeguide fra 2022 at Nettavisen har plukket ut sjokoladeprodukter, og sjekket dem opp mot dagens ingredienslister.

I guiden er det ingen spor av palmeolje i noen av produktene fra Nidar. Hva gjelder Brynhild ble det funnet 1-3 prosent palmeolje i to juleprodukter.

Påskeeggene fra Freia toppet listen med 20 prosent palmeolje. Deretter fulgte Freia Monolit med 10-15 prosent, Melkesjokolade med Daim med 7,3 prosent og Smil med 6 prosent.

Ifølge dagens ingredienslister er det fortsatt palmeolje i disse produktene, men Regnskogfondet opplyser til Nettavisen at de ikke kan si noe om nåværende prosentandel.

– Guiden oppdateres fortløpende og det kommer en ny helhetlig oppdatering straks. Palmeolje er en ingrediens som folk flest vil unngå, så vårt formål er å gi forbrukere en veiledning på hvilke produkter de bør styre unna, skriver Ingrid Tungen, leder for Avskogingsfrie markeder i Regnskogfondet, i en epost.

I 2015 fjernet Freia palmeoljen helt fra Kvikk Lunsj.

Ingen garanti

På sine hjemmesider skriver Freia at de har forpliktet seg til å bruke palmeolje på en bærekraftig måte, og at de derfor bruker RSPO-sertifisert palmeolje i produktene sine.

RSPO er en initiativordning som palmeoljeindustrien selv startet i 2004.

– Det finnes ingen garanti på at RSPO-sertifisert palmeolje er helt avskogingsfri, påpeker Riise.

Hun viser til at store selskaper kan støtte RSPO utad, uten at de ikke nødvendigvis bruker ren sertifisert palmeolje i produktene sine.

– Noen produsenter er medlem av RSPO og har dermed forpliktet seg til å «bli mer bærekraftig», men spørsmålet er om all oljen de kjøper er sertifisert eller bare deler av den, sier Riise.

– Vi har en bærekraftig løsning

De fleste av våre produkter, som for eksempel Freia Melkesjokolade og Kvikk Lunsj, inneholder ikke palmeolje, sier Øyvind Olufsen, kommunikajonssjef i Mondelez Norge, som eier Freia-produksjonen. Han legger vekt på at Freia utelukkende bruker «RSPO-sertifisert (Roundtable for Sustainable Palm Oil)» palmeolje.

– Som mange andre matvarebedrifter bruker vi palmeolje i noen produkter for å oppnå ønsket smak, tekstur og holdbarhet, skriver Olufsen i en epost til Nettavisen.

Å erstatte palmeolje helt ville kreve betydelig mer landbruksareal, øke utslipp av drivhusgasser og øke trusselen mot dyre- og plantearter, siden andre oljekulturer generelt har lavere avlinger, hevder Olufsen.

– Vi vet at det stilles spørsmål rundt dyrkingen av palmeolje. Vi mener, i likhet med organisasjoner som WWF, at boikott ikke er løsningen. Vi ønsker å være del av en bærekraftig løsning - sammen med resten av næringskjeden, sier han.

Olufsen mener at Mondelez passer på at palmeoljen de bruker produseres på en ansvarlig og bærekraftig måte, gjennom strenge krav til forsyningskjeden, som omfatter satellittovervåking og sporbarhet til plantasjene som forsyner fabrikker Mondeles kjøper palmeolje fra

– Produksjonen skal skje på lovlig land, ikke føre til avskoging eller tap av torvland og respekt for menneskerettighetene. Alle fabrikker som leverer til oss må identifiseres på Global Forest Watch, og kan ikke ha aktive klager mot deres direkte forsyningslinjer, eller drives av de samme produsentgruppene andre steder. I tillegg må leverandørene ha tredjeparts sikkerhet for deres overvåkingsprosess og systemer som brukes, og akseptere at vi kan sjekke dette når som helst, sier Olufsen.