Saken oppdateres

(Nationen): Årsmøtet i Bondelagets største fylkeslag valgte Elisabeth Gjems til leder på årsmøtet torsdag.

Gjems fikk 88 stemmer, mens utfordrer Hans Jørgen Boye fikk 55 stemmer.

Valgkomiteen innstilte enstemmig på gjenvalg av Elisabeth Gjems som leder, men forrige uke meddelte tidligere bondeopprører Hans Jørgen Boye at han ville ta kampen om ledervervet.

– Begge vil fra A til B, men den ene vil ta E6 og den andre vil ta grendeveien, sa Jon Einar Hulleberg, da han formelt stilte benkeforslag på Boye.

Begge kandidatene fikk anledning til å presentere seg før avstemningen fant sted.

Engasjementet blant medlemmene var stort. Så mange meldte seg fra «begge leire» for å snakke varmt om sin respektive kandidat, at det måtte settes strek etter 18 innlegg.

Gjems' tilhengere trakk i hovedsak fram nettverk og arbeidskapasitet, mens Boyes tilhengere fokuserte på kunnskap, evnen til å kommunisere med omverdenen og at han tør å stille krav.

Uro etter valgkomiteens innstilling

Det har vært en del uro i Innlandet Bondelag etter valgkomiteens innstilling, fordi Elisabeth Gjems stilte som ultimatum for gjenvalg at Arne Manger ikke skulle innstilles som nestleder.

Årsaken var store samarbeidsproblemer mellom Gjems og Manger.

Gjems har sagt til Nationen at hun gikk mange runder med seg selv, før hun stilte dette ultimatumet, men at det var nødvendig for at organisasjonen skal fungere best mulig.

Splittet syn på nestleder

Mens seks av valgkomiteens medlemmer innstilte Bjørn Olav Søndrol fra Vang i Valdres som ny nestleder, innstilte et mindretall på to Arne Manger som nestleder, på tross av Gjems sitt ultimatum.

Mindretallet i valgkomiteen mener Manger har fått mer skyld for samarbeidsproblemene enn han fortjener.

Mindretallet mener også at styret uten Manger mangler representasjon fra de som kjenner den tøffe økonomien på kroppen.

Før mindretallet i valgkomiteen ble avbrutt på grunn av tid, fikk de også sagt at styret ikke har brukt Manger på de oppgavene han har kompetanse til og at det er leders hovedansvar å sørge for at et styre fungerer.