Men som regel er forutsetningen for våpenhvilesamtaler at den ene krigførende part har overtaket eller er i ferd med å vinne. Slm. Wienerkongressen etter Napoleonskrigenene, Berlinerkongressen i 1878, Versaillestraktaten etter forrige verdenskrig, og Jaltakonferansen på Krim under den 2. verdenskrig.

Ukraina hadde framgang i begynnelsen av krigen. Landet frigjorde okkuperte områder i øst og sør. Sommeroffensiven mislyktes. Og russernes vinteroffensiv har heller ikke lyktes.

Nå har man en stillingskrig med stadig russiske angrep både mot militære ok sivile mål. Pr. nå er det blitt en utmattelseskrig, og den vinner russerne fordi deres ressurser er mye større enn ukrainernes.

Situasjonen er nå for Ukraina meget alvorlig. Russerne vil aldri frivillig gi tilbake okkuperte områder. Putins mål var å gjøre hele Ukraina til et russisk lydrike. Det har han ikke maktet, men pr. i dag har han okkupert ca. 18 % av l, og han stopper ikke her hvis han ikke blir stoppet

Professor Karl Schløgel, en kjent historiker med spesialitet Øst-Europa, sier (Der Spiegel nr. 12 2024); «Putin fører Russland i avgrunnen. Hans stilltiende ordtak synes å være; Etter meg syndfloden» Hitler sa det samme, men med et annet vokabular etter attentatet mot ham i 1944. Da erklærte han « Der totale Krieg».

Desto mer nøling om effektive våpenleveranser fra Vesten til Ukraina, desto bedre muligheter gir Vesten Putin muligheter til forberedelser og opptrapping av krigen.

For halvannet år siden kranglet Vesten over levering av tanks til Ukraina. Nå krangles om levering av Taurus, et langtrekkende meget treffsikkert tysk-svensk våpensystem mens russerne « spiser seg fram» i Ukraina, og hva skjer hvis Trump blir valgt til president?

Trump har fokus på Kina, og vll handle deretter på bekostning av Europa. Dette faktum vil sette Europa i en håpløs situasjon om han vinner.

I den siste tiden går det klart fram i pressemeldinger at Ukraina er på defensiven. Så spør man seg; Hva vil et ukrainsk nederlag bety for Europas sikkerhet?

Europas politikere må komme på banen for å fortelle for alt folket hvilke følger et slikt scenario vil få for vår forsvarsindustri hvis Ukraina taper. Holder det å bruke 2 prosent av BNP på forsvaret f.eks.?

Neppe. Putin har forberedt og rustet opp i mange år, noe ikke vi har gjort i Europa. Etterslepet for Europas forsvar er meget stort.

Forholdene minner oss kanskje om året 1938 da den britiske statsminister kom viftende med et papirark etter en konferanse med Hitler i München og uttalte; «Fred i vår tid».

En stor del av folket trodde på ham. Diktatorers varemerke er undertrykking, svik, brutalitet, terror, falsk propaganda og krig. Historien har alltid vist at disse monstre til slutt alltid blir stoppet. Det vil skje denne gang og, men til hvilken pris?