Lars Svendstad i Ringsaker Frp fremmet forrige onsdag forslag om at varaordføreren kun skulle være frikjøpt i en 50 prosent stilling da formannskapet behandlet godtgjøringsreglementet for politikerne.

To dager seinere våknet Fremskrittspartiets Marit Ophus opp til beskjeden om at hun blir varaordfører på heltid. Da snudde Frp i sitt syn på frikjøp av varaordfører.

Varaordfører-jobben i lokapolitikken er, rent generelt, blitt stadig mer profesjonalisert de senere periodene. Dette har vi sett grader og varianter av også i de øvrige kommunene.

Å styrke en kommuneledelse på denne måten, koster selvsagt penger. Penger som opposisjons-FrP var kritiske til å bruke, men som posisjons-FrP mener må til.

Ute blåser det friskt, og det er ikke bare høstværet som er ugreit om dagen. I det politiske Norge er det også greit med sidevind og motvind. Sterkt aktualisert, selvfølgelig, gjennom Erna Solberg-saken, men også før valget gjennom en rekke uheldige saker, der "vår" lokale statsråd Anette Trettebergstuen ble en av de som måtte ta sin hatt og gå.

Da HA arrangerte valgdebatter, var kutt i offentlige budsjetter tema i samtlige av de fire kommunene vi besøkte. Og flere enn Fremskrittspartiet målbar det. Selv om det kunne være vanskelig å konkretisere det.

I Stange ville for eksempel ikke Norgesdemokratenes Jørgen Rudi gi konkrete svar og eksempler på hvor i Stange kommune han ville kutte for å spare penger. Enda han som mangeårig ansatt i den samme kommunen burde ha de beste forutsetninger for å se hvor det er mulig å kutte.

I Ringsaker har Frp nå møtt seg sjøl ganske voldsomt i svingdøra.

– Vi sitter ikke lenger i opposisjon hvor vi står fritt til bare å fronte egen politikk. Nå er vi i et forpliktende samarbeid i posisjon, sier varaordfører Ophus.

Det er et ganske sterkt sitat. Om man har stemt Fremskrittspartiet i Ringsaker - noe mange gjorde, partiet fikk gode 9,39 prosents oppslutning - så har man kanskje også stemt på et parti som man vil at skal kutte i offentlige utgifter. Det er tross alt noe av det partiet er tuftet på, om vi trekker linjene tilbake til Anders Lange.

Så kan selvsagt partiet berolige sine velgere med at, javel, det må betales for å ha varaordføreren. Men i det minste har FrP rattet en hånd på rattet.

Det kan de jo for eksempel svare om de skulle møte en kritisk røst ute på gaten.

Noe de fort kan komme til å gjøre. Bare de har kommet seg ut av den svingdøra som gikk i overkant fort rundt.