I en ny analyse fra Volt Power Analytics har de sett på hvordan strømprisen kommer til å utvikle seg de neste fem årene.

Den korte oppsummeringen er at de regner med at prisene i snitt vil doble seg fram mot 2030, skriver Europower.

– I simuleringsmodellen ser vi at kraftprisene stiger gjennomgående til omtrent samme prisnivå over hele landet fram mot 2030–2031. Særlig vinterprisene stiger etter hvert som kraftbalansen svekkes, spesielt i de kaldeste månedene januar og februar, skriver selskapet i analysen.

Det er ikke bare gjennomsnittsprisene som stiger, men de regner med at det blir mye høyere pristopper. Fra 2027 regner de med at det i enkelttimer kan bli priser på godt over 6 kroner per kWh på vinteren.

Like priser i hele Norge

Dette regner de vil føre til hyppigere utkobling av industri.

Det som er ekstra spesielt med rapporten er at de regner med at prisene vil bli veldig like i hele landet fra omtrent samme tidspunkt. Spesielt i Nord-Norge vil prisene ifølge analysen øke kraftig, blant annet på grunn Melkøya-elektrifiseringen og den ekstreme økningen i strømforbruk som er planlagt i Nord-Sverige.

Fra 2030 tror faktisk analytikerne at Sørvestlandet (NO2) vil få de laveste prisene.

– Rikelige importmuligheter gjør at dette prisområdet kommer ut med litt lavere spotpriser enn de andre norske områdene, forklarer kraftmarkedsanalytiker Olav Botnen til bransjenettstedet.