Nettavisen kunne nylig fortelle at flere butikker rundt om i landet helt eller delvis mangler egg. Kiwi meldte at de ikke fikk levert nok egg og Coop fortalte om ekstra høy etterspørsel.

– Jeg tror egg-mangelen kan bli langvarig, sier eggbonde og Farmen-kjendis Halvor Sveen.

Hen mener en av grunnene til egg-mangelen er grepet Nortura valgte å ta for et drøyt år siden. Den gang var det overproduksjon og da valgte Nortura å betale flere bønder for å droppe eggproduksjon.

– Det var en kjempetabbe. Dem har fullstendig skjøti bom, sier eggbonden.

Etter det Nettavisen forstår fikk flere eggbønder drøyt 800.000 kroner hver for å la være å ha eggproduksjon i ett år.

– Det som er fullstendig feilslått er at vi i Norge har satset på at vi skal importere egg i stedet for at vi har nok eggproduksjon sjøl, sier Sveen.

Kuttet eggproduksjonen

Nortura bekrefter at det ble innført såkalte regulatoriske grep for å minske eggproduksjonen i 2022. Da var det overproduksjon.

Omsetningsrådet vedtok at 13 produsenter ble kompensert 115 kroner pr. høne for å ikke sette inn nye høner i 2023, skriver Ole Skulberg, direktør for totalmarked, i Nortura i en e-post til Nettavisen.

– Dette var en rask og rimelig måte å forhindre overproduksjon på, skriver han.

Egg-pausen for disse bøndene var på tolv måneder, opplyser Nortura.

– Høl i hue

Det er ikke lenge siden Sveen sist gikk hardt ut mot Nortura. I desember fortalte han om det enorme spriket mellom prisen han får for hønene han selger til Nortura og hva som er pris i butikk.

Sveen fikk snaue 2000 kroner for 7300 høner, og prisen i butikk var 60,70 per høne. Nå refser han Nortura for det han mener var et stort feilgrep i 2022.

– Det er høl i hue. Vi burde aldri stoppet denne eggproduksjonen. Når det var for mye egg, burde vi i stedet satset på eksport. Nå betaler vi prisen for dette feilgrepet ved at det er eggmangel i butikkene, sier Halvor Sveen.

Nortura forklarer eggmangelen med forhold utenfor Norge.

– Den økte etterspørselen vi opplever nå skyldes at det norske markedet har vært preget av forhold utenfor Norges grenser. Større sykdomsutbrudd i Europa, har sammen med svak kronekurs, gjort at flere aktører kjøper mer norske egg enn normalt, skriver Skulberg.

Han hevder salget i Norge totalt sett er 1,5 prosent høyere enn prognosene fra 2022.

Må importere for å få nok

Samtidig legger han ikke skjul på at Norge trenger egg-import framover.

– Betyr dette at kunder vil møte helt eller delvis tomme egg-hyller gjennom hele 2024?

– Med bakgrunn i prognosene for det totale eggmarkedet ser det ut til at markedet har tilgang på nok egg dersom industrien velger mer import, skriver Skulberg.

Man er altså avhengig av at den norske matindustrien importerer egg dersom man skal unngå eggmangel. Skulberg understreker følgende:

– Når det kommer til import av egg så er det et resultat av norsk politikk og forhold vi ikke kan påvirke, skriver han.

– Det er helt vanvittig

Eggbonde Halvor Sveen rister på hodet. Han mener det ikke blir tatt skikkelig grep for å løse eggmangelen. Han mener det er nødvendig å endre på handelsavtalene Norge har for å løse problemet.

– Da moder'n og fader'n startet med høns på slutten av 70-tallet var eggprisen vi fikk 10–11 kroner per kilo. I dag er den i beste fall 21 kroner per kilo. Og imens har kostnadene våre gått i taket. Det er helt vanvittig, sier Sveen.

Dårlig lønnsomhet gjør at eggmangelen blir langvarig tror Sveen.

– Det er ingen som vil satse på å bygge nye hønsehus i dag. Det er ikke mulig å få en anstendig lønn for dette. Jeg og broderen tok over gården i 1995 og har ikke et eneste år kunnet ta ut en skikkelig lønn.