(Gudbrandsdølen Dagningen): De siste dagene har flere mennesker på Facebook delt en status som tilsynelatende skal frigjøre dem fra at Facebook kan bruke bildene deres. Den samme meldingen har dukket opp med jevne mellomrom de siste årene.

Denne meldingen er meningsløs.

Man kan ikke frasi seg brukervilkårene til Facebook ved å skrive en tilfeldig post på veggen sin. Det blir litt som å legge en post-it lapp på pulten sin på jobb som sier at man ikke er enig i rutiner overordnede har satt på arbeidsplassen, og at de derfor ikke gjelder deg.

Avkrefter kjedemeldingen

Facebook selv sier at innlegget ikke stemmer.

– Kjedebrevet du henviser til er falskt. Det er ikke hold i kjedebrevets budskap, skrev Camilla Nordsted, pressesjef for Meta i Norden, i en e-post til Faktisk.no i forbindelse med at denne kjedemeldingen florerte i 2021.

Hun viser til Facebooks tjenestevilkår som sier at du selv eier innhold og opplysninger som du deler på plattformen.

Falskt da, og falskt nå

Faktasjekk-nettstedet Snopes i USA faktasjekket et tilsvarende kjedebrev allerede tilbake i 2012.

Snopes konkluderte med at brevet var falskt, og at det ikke går an å poste noe på Facebook som endrer på de reglene man allerede har godtatt ved å registrere seg på det sosiale mediet. I november 2012 gikk Facebook selv ut og avkreftet ryktene.

Beviser at du er tilbøyelig til å gjøre som andre befaler

Datahjelperne har en gruppe på Facebook som drives av en gjeng IT-interesserte personer. De skriver dette på siden sin:

Slutt å dele videre kjedebrev. Det er svært irriterende for alle som leser det, og for alle som involveres. Det å dele videre et innlegg på Facebook vil på ingen måte påvirke funksjonen til nettstedet eller bli registrert av Facebook. Så, hvis du noen gang ser at noen skriver «kopier og del videre», så synes vi at du ikke skal vurdere å gjøre det i det hele tatt uavhengig av hva som står i innlegget, da det også beviser for svindlere / hackere at du er tilbøyelig til å gjøre det andre mennesker befaler deg eller lurer deg til å gjøre.

Sistnevnte er et viktig poeng i disse dager. Svindlere blir mer og mer kreative, og kan bruke informasjonen på Facebook-kontoen din til å vurdere om du er et «lett mål» eller ikke.

Legg også merke til at det ikke er helt klart når de nye reglene skal tre i kraft. Er det i dag, eller er det i morgen? Hvorfor får vi ikke opplyst noen konkret dato?

Trolig fordi innlegget skal kunne spres den dagen man får det opp i sin egen nyhetsfeed.