I Nettavisens nye partimåling retter Senterpartiet opp inntrykket etter sin begredelige måling i november, da de gikk ned 0,8 til 5,0 prosent.

Denne gang går de helt opp til 7,8 prosent. Det er partiets høyeste oppslutning hos Nettavisen hele året.

Målingen er gjennomført av InFact.

Arbeiderpartiet faller 1,0 prosentpoeng til 18,9 prosent, som er omtrent på deres nasjonale snitt, ifølge Pollofpolls.no.

Ap, Sp, SV, Rødt og MDG ville vært fire mandater unna flertall i Stortinget, dersom målingen slo til.

Men jubelen står ikke i taket hos Erna Solberg av den grunn. Hun er avhengig av Industri- og næringspartiet for å få flertall.

Høyre, Frp, Venstre og KrF er fire mandater unna de 85 som trengs for å få flertall. Industripartiet er inne med åtte. KrF er kun inne med to, og er dermed ikke en maktfaktor i dette scenarioet.

– De har befestet seg

– Senterpartiet overrasker. De går fram 2,8 prosentpoeng. Årsaken tror jeg er sykehus-opprøret i Nord-Norge. Senterpartiet vokser på lokale saker, sier daglig leder i InFact, Lars Helander.

Arbeiderpartiet klarer ikke å snu trenden på stortingsmålingene, påpeker han. Partiet har vært størst i alle stortingsvalg siden 1924, men har nå ligget under Høyre en god stund.

– Ap har gått tilbake 7,4 prosentpoeng siden valget i 2021. De faller og faller og faller, og klarer ikke å snu tendensen. Er vi på vei til å se at Arbeiderpartiet mister posisjonen som størst i Norge? spør Helander.

Aps fall hjelper Venstre, mener målingsmannen.

– Venstre fortsetter å vokse. Vi måler dem til 6,0. Vi tror det handler om lekkasje fra Arbeiderpartiet, sier Helander.

Helander biter seg merke i at Industripartiet nok en gang er over sperregrensa på fire prosent.

– Alle har sett på Industripartiet som et protestparti, og protestpartier bruker å gå opp og ned. Men nå begynner de fleste byråene å måle dem stabilt over sperregrensa. De har befestet seg. De er større enn MDG og KrF, ikke bare i denne enkeltmålingen, også på gjennomsnittet nasjonalt.

Feirer med brødskive

Det er en stor politisk tradisjon at partiledere tar telefonen når de får gode målinger, og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) er glad i tradisjoner.

– Jeg synes det er hyggelig at målingene går opp. Vi tar dette som en motivasjon og som en start, sier han over telefon fra finansdepartementet og legger til:

– Jeg merker det også når jeg er ute og reiser at det er mer snakk om at «dette skal vi få til, det er tøffe tider men bra at dere prioriterer Norge.» Mange ser at Senterpartiet er tydelig på hva som er bra for folk i Norge.

Vedum sier jobben nå er å trygge folks hverdagsøkonomi. Han nevner at han nylig fikk refs for å sette ned avgiftene for de med en gammel Volvo. Det er trafikkforsikringsavgiften for bensin- og dieselbiler som settes ned.

– Hva gjør man egentlig for å feire ei god måling?

– Nå er det bare å jobbe. Men akkurat nå spiser jeg ferskt brød med syltetøy og drikker melk. Det er dagens feiring, sier mannen som leder det selverklærte partiet for norsk mat.

Trøbbel for Ap

Nylig skrev Nettavisen at Arbeiderpartiets lave målinger gjør at det ikke vil være plass til alle profilene på trygge plasser til neste års stortingsvalg, og med denne målingen fortsetter trenden.

Partiet ligger nå an til tre mandater i Oslo, mot dagens fire, og to i Rogaland, mot dagens tre. Dog kort vei unna et tredje mandat i Rogaland.

Med kun tre mandater i Oslo vil det ikke være plass alle i trioen Jonas Gahr Støre, næringsminister Jan Christian Vestre og utenriksminister Espen Barth Eide på de sikre plassene. Partiet praktiserer annethvert kjønn på sine lister.

I Rogaland vil ikke alle av Hadia Tajik, utdanningsminister Kari Nessa Nordtun og klimaminister Andreas Bjelland Eriksen være trygge på stortingsplass.