(Nationen): – Jeg mener vi skal ha en senterparti/arbeiderpartiregjering, og en regjering har én statsministerkandidat. Jeg er partileder for Senterpartiet og vi kommer til å stille til valg på den regjeringa vi er en del av nå, sier Vedum til Nationen.

Han understreker overfor Nationen at han også i 2025 ønsker å gå sammen med Ap for å danne en ren Ap/Sp-regjering – uten SV. Foran valget i 2021 fremmet Vedum sitt statsministerkandidatur etter gode meningsmålinger for Sp.

Vedum svarer ikke på spørsmål om han utelukker regjeringssamarbeid mellom Sp og høyresida på et annet tidspunkt. Nylig erklærte Anne Beathe Tvinnereim (Sp) Høyre som partiets hovedfiende. Hun er leder for programkomiteen i Senterpartiet, som skal utforme ny politikk til valget i 2025.

Forberedt på å være «lagleder»

– Er det gitt at det er du som er partileder for Sp i 2025?

– Jeg er klar til å lede laget som skal kjempe i valget 2025, men det er jo landsmøtet som velger. Sånn er det alltid. I politikken så velges du for to og to, og fire og fire år, sier Vedum og legger til:

Jeg har jo en utrolig glede av å få lov til å være partileder. Jeg synes det er fantastisk organisasjon å få være leder for. Det er meningsfylt og jeg er opptatt av å bygge opp flest mulig folk. Det er jobben min, sier han.

Det er opp til partiet om de ønsker Vedum som partileder når partiet skal holde landsmøte våren 2025.

– Det at jeg får lov til å være lagleder for dette laget, synes jeg er et privilegium. Det finnes dager som er mer eller mindre arbeidsomme, og dager der det er medvind og motvind. Sånn er det, men det er en del av rollen, sier Sp-lederen.

Nestlederverv: Løfter fram statsråder

Under landsmøtet i 2025 er det knyttet stor spenning til hvem som tar over nestledervervet etter at Ola Borten Moe.

Det er veldig mange flinke folk i Senterpartiet, også gode statsråder. Nå er jobben min som partileder å bygge opp flest mulig, så flest mulig kan prøve seg, sier Vedum.

Partilederen viser til at Sp-statsrådene Anne Beathe Tvinnereim, Kjersti Toppe, Bjørn Arild Gram, Sandra Borch, Emilie Enger Mehl, Geir Pollestad og Erling Sande alle «bekler de tyngste rollene i et samfunn» og dermed er aktuelle til å ta over som nestleder.

– I statsrådsjiktet har vi folk som fyller tunge verv, og så er det opp til landsmøtet og partiorganisasjonen å velge til neste vår. Kanskje blir det også flere kandidater, og det hører partidemokratiet til, påpeker Vedum.

Utviklingsminister Tvinnereim (Sp) er fra før av nestleder for partiet, og i 2025 skal partiet velge både første og andre nestleder.