De nye, nordiske kostholdsrådene er klare. Komiteen bak kan ikke på noen måte beskyldes for å være feige, der de har kokt inn essensen av bøtter med forskning på flere felt. Hvordan tør de ellers å gå etter de folkeligste og mest tradisjonsrike livrettene vi har: Burger og øl? Biff og rødvin? Fredagstacoen med kjøttdeig og corona med C?

Da HA delte nyheten om at vi heretter rådes til å spise betydelig mindre enn 350 gram rødt kjøtt i uka, og helst droppe all alkohol først som sist, var det ikke sløvsinn og slapphet som preget reaksjonsevnen fra de tusen lunsjbord og utesofaer. Sinte fjes og latteremojier har drysset over flere hundretalls kommentarer.

De fleste er indignerte, vantro, sarkastiske og latterliggjørende, og anført av "blir helt kvalm", "grønne fjols", "jada, masa" og "glem det". Andre er på grensen til konspiratoriske, som hvilken agenda klima- og miljøminister Espen Barth Eide (selv om han strengt tatt ikke har hatt noe med bestillingen av rapporten å gjøre) "og hans medsammensvorne" har, nemlig å skremme flere til å betale mer skatter og avgifter - og det trolig retoriske spørsmålet om MDG har tatt over hele Europa? "Snart er det ikke sunt å puste lenger", "si fra deg alle pengene dine" og "blir bære pannekaker og grøt heretter", er på den muntrere siden av observasjonene.

"Jeg skal kose meg", forsikrer de som verken lar seg pille på vinnesa eller brødsaksa.

Noen enkle saksopplysninger før den videre debatten. De nordiske ernæringsanbefalingene skal legge et vitenskapelig grunnlag for nasjonale kostråd i Danmark, Finland, Island, Norge og Sverige og de baltiske landene. Miljømessig bærekraft er del av vurderingen for første gang.

De er ment å være mer enn rene helseråd, og knytte seg opp til felles forvaltning av klimamål landene våre har forpliktet oss til å nå.

Man skal ikke skal bevege seg langt inn i andres livsstilsvalg, før det smeller. De politiske skillelinjene langs bilavgifter og bensinpriser, veiing av gravide og skoleelever og i alle nyanser av rusfeltet, vitner om at den personlige friheten til å frabe seg "moralisering", står sterkt i Norge.

Vår anbefaling fremover være popkorn (dropp eventuelt salt og smør). Å se for seg en saklig debatt når premisset er at rødt kjøtt heller ikke skal erstattes av hvitt kjøtt, men bønner, linser og villfisk, er underholdende i seg selv. Om ikke utopisk. Men likevel kan vi ikke lukke øynene for at noe må gjøres.

I en tid da både økosystemet og økonomien er under press, har vi alle et ansvar for å heve debatten over kålhodehøyde.

Du blir hva du spiser, er det noe som heter. Kanskje det bør omskrives til at du også kan bli hva du ikke spiser.

Les også

Friskmelder mat «alle» har lyst på: – Sunne kalorier