Er du stresset i påsketrafikken oppstår det lettere farlige situasjoner.

– Start ferien allerede når du setter deg i bilen. Stress ned og ta transportetappen som en tur, oppfordrer Guro Ranes, avdelingsdirektør for trafikksikkerhet i Statens vegvesen.

Med bilen full av påske-pikkpakk og utålmodige store og små påsketurister kan det være krevende å holde konsentrasjonen oppe.

– Legg inn tid til noen gode pauser underveis hvis du skal kjøre langt. Litt frisk luft og en beinstrekk gjør det enklere for sjåføren å holde seg skjerpet hele veien, og gjør turen tryggere for alle. Bytt sjåfør hvis du merker at du er trøtt eller ukonsentrert, sier Ranes.

I påsken er det mange som skal ut på veien samtidig, og vær- og føreforhold kan være utfordrende, særlig på fjellet.

– Beregn god tid og vær forberedt på det uforutsette. Veier og fjelloverganger kan blir stengt på kort varsel hvis været blir ruskete. Og det kan endre seg raskt, minner Ranes om.

– Husk å be en av passasjerene om å sjekke etter oppdateringer, eller stopp på egnet sted slik at vi unngår farlige situasjoner, understreker Ranes.

Vegvesenets ni trafikkvettregler til påsketrafikantene

  • Planlegg turen på vegvesen.no/trafikk
  • Kjør etter forholdene
  • Smør deg med tålmodighet
  • Husk full tank/batteri, ta med mat og klær over fjellet
  • Ta trygge veivalg
  • Sjekk at fjellovergangen er åpen
  • Er du trøtt eller sliten, stopp underveis
  • Vær forberedt på uvær med SMS-varslingen
  • Ikke ta unødvendige sjanser – vær litt kylling i påsketrafikken'

Statens vegvesen anbefaler også å sjekke værmeldingen og planlegge turen på www.vegvesen.no/trafikk før avreise.

Disse tjenestene kan også være nyttige i planleggingen, og for oppdateringer underveis:

(Kilde: Statens vegvesen)

De verste kollisjonsdagene

Samtidig er det enkelte dager som er mer utsatt enn andre, ifølge Frende forsikring. Økt utfart til påskefjellet fredag før palmehelgen, gjør dette til den verste kollisjonsdagen.

– Palmefredagen i fjor kræsjet vi for 38 millioner kroner, sier fagsjef på motor i Frende Forsikring, Roger Ytre-Hauge.

Tall fra Finans Norge viser at det var 1.490 bilsmeller denne fredagen. Det er 16 prosent flere ulykker enn gjennomsnittet alle fredager i 2022.

– Kostnaden denne dagen var 22,5 prosent høyere enn en gjennomsnittsfredag i fjor. Så det er tydeligvis også dyrere ulykker som skjer i påska, sier Ytre-Hauge.

De verste påskedagene i fjor:

  1. Fredag i palmehelgen – 1.490 ulykker

  2. Onsdag i påskeuka (dagen før skjærtorsdag) – 1.249 ulykker

  3. Tirsdag i påskeuka – 1.166 ulykker

  4. Mandag i påskeuka – 1.145 ulykker

  5. Lørdag i palmehelgen – 1.041 ulykker

Ulykker fredag og lørdag i palmehelgen gjør en brå slutt på ferien for mange bilister.

– Hvis du er så heldig at du kan dra på påskeferie allerede nå til helgen har du en lang friperiode foran deg. Da har du tid til å ta det med ro og unngå at det går galt, sier Ytre-Hauge.

Den tryggeste påskedagen på norske veier i fjor var skjærtorsdag. Da var det 47 prosent færre smeller enn den verste dagen.

Fagsjefen trekker fram uoppmerksomhet og at folk har det travelt og tråkker litt ekstra hardt på gassen, som to grunner til påskesmellene.

– Hvis du ikke har full oppmerksomhet på kjøringa hele tiden skal det ikke mange sekundene til før det er for sent å hindre en skade, sier han.

Vegvesenets webkamera-løsning lar deg se hvordan det ser ut på vegene nær deg:

Les også

Slik ser det ut i trafikken på Hedmarken

Slik kan du unngå påskesmellen

  • Ikke stress, du sparer ikke mye tid på å kjøre litt over fartsgrensen
  • Pust ut og aksepter tiden det tar å komme frem
  • Tilpass farten etter veiforholdene
  • Hold riktig avstand til bilen foran deg
  • Hold oppmerksomheten på veien
  • Hvis du skal lese eller skrive SMS, kjør inntil siden og stopp helt opp
  • Ikke fikle med anlegg eller GPS mens du kjører
  • Bruk håndfriutstyr

I en undersøkelse som Respons analyse har gjennomført for forsikringsselskapet Fremtind, oppgir 36 prosent, som tilsvarer over 1,5 millioner nordmenn, at de skal tilbringe tid på egen eller andres hytte i påsken.

Det betyr at mange skal ut på veien samtidig.

– Avpass farten, hold god avstand til bilen foran og sørg for å ha på gode vinterdekk. Skulle noe skje, kan du risikere å skade bilen, deg selv og andre – men du kan også få mindre igjen på forsikringen dersom du ikke har tatt dine forholdsregler, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen.

Typiske vinterskader er påkjørsler og biler som sklir inn i hverandre. Flere havner også utenfor veien.

(Kilde: Frende forsikring, Fremtind)

Pakk bilen riktig

Naf benytter sjansen før påskeutfarten til å advare mot å pakke bilen for full.

– Mange biler er overlastet før bagasjerommet er fullt. Det er store forskjeller på hvordan en bil som er lastet opp til nyttelast og hvordan en bil som er overlastet reagerer, sier rådgiver Jan Harry Svendsen.

Alle biler har det som kalles nyttelast. Det er den vekten du har lov til å ha med i bilen, og inkluderer passasjerer og bagasje.

Elbiler har lavere nyttelast enn bensin- og dieselbiler, og med fire voksne i bilen er det ikke mye å gå på før man på en rekke elbiler når grensen for hvor mye vekt du kan ha i bilen.

Da er det fort gjort å pakke med for mye bagasje og kjøre med en overlastet bil på påsketuren. Det er ikke bra for trafikksikkerheten.

– Nafs råd til påskebilister er å være varsomme så man ikke pakker bilen for full og at du har kontroll på vekten. Å laste en bil ut over hva den er godkjent for utgjør en trafikkfare og kan i ytterste konsekvens føre til en ulykke, avslutter Svendsen.

Se eksempel under: