«Mange er gode på talerstolen, men her har hockeyen hoppet galant over festtalene og gått rett på tiltak og handling».

Ordene tilhører Pride-leder Dan Bjørke, og onsdagens kamp i CC Amfi viste hvilken kraft norsk elitehockey er i stand til å sette bak et budskap de deler.

To topplag med strøkne regnbuedrakter, 4.435 tilskuere med flagg, ingen hån eller negative reaksjoner på stuntet elitehockey-ligaen fronter for mangfold og inkludering denne uka.

Nok en triumf på hjemmefortet ville ikke vært mulig uten et lag som utfyller hverandres styrker og svakheter. Og en garderobe der spillerne stoler på at akkurat de trengs. At Adrian Saxrud Danielsen og Andreas Martinsen som Storhamars Pride-ambassadører slår eksplisitt fast at alle er velkomne i amfiet og skal få være hvem de selv vil, kan virke selvfølgelig.

Men det betyr mye for dem som behøver den ekstra forsikringen, enten det handler om å fortsette på trening til tross for at man føler seg annerledes - eller vise sine sanne farger i et miljø av høylydte supportere.

Storhamar og de andre eliteklubbene forplikter seg til å kurse sine folk i det som kalles «rosa kompetanse». Når spillere, trenere, ledelse og klubb drilles i kjønn- og seksualitetsmangfold, identitet og inkluderingstiltak, er målet at de får konkrete verktøy de kan jobbe videre med – også de andre ukene i året.

Nye barn og unge som flokker til Yngres, vil forhåpentlig ha følelsen av tilhørighet på tvers av kjønn og legning med seg naturlig fra første trening.

Fortsatt er det behov for bevisstgjøring om både fri kjærlighet og kanalisert hat i alle lag av det norske samfunnet. Mens hockeyens pride-uke pågår, diskuteres igjen hva som burde og skulle blitt fanget opp i trusselbildet i forkant av 25. juni-terroren i 2022.

Dette arbeidet er ikke fullført før etatene slutter å skylde på hverandre, og ansvaret plasseres der det hører hjemme.

Evalueringen som kom i fjor sommer, pekte på feil i PST og i kommunikasjonen mellom de ulike etatene som jobber med å forhindre terrorangrep. Zaniar Matapour ble dermed ikke fanget opp før han drepte og såret uskyldige gjester på to utesteder i Oslo. Tirsdag slo Stortingets kontrollutvalg for etterretning, overvåkning og sikkerhetstjeneste (EOS-utvalget) fast at e-tjenesten delte den informasjonen de hadde, på den måten loven sier.

Nå venter vi på at kontrollkomiteen skal vurdere PSTs rolle. Bjørke i Oslo Pride er krystallklar på at det gjenstår en stor jobb med å få skeive i Norge til å stole på at sikkerheten deres ivaretas like nitidig som andre utsatte grupper.

En del av denne tryggheten er hvordan vi alle responderer på hat og usynliggjøring. Vi håper det vi gjør sammen med hockeyen nå vil være til inspirasjon for flere idretter, sier Bjørke.

Det støtter vi helhjertet. Hockeyhansken er herved kastet.