Jeg har flere ganger senere sagt at E18-utbygginga gjennom bygda mi, Hillestad, var med på å skape samfunnsengasjementet mitt.

Det var i kampen for en klok forvaltning av våre verdifulle naturressurser jeg ble engasjert. Og jeg opplevde at det nytter å påvirke!

Jeg bor der i dag, og alle tunnelene folk kjører fra Oslo og nedover til Vestfold, spesielt i Holmestrand kommune, de kom etter stort engasjement fra mange.

Naturen vår må forvaltes i et generasjonsperspektiv. Å bygge ned natur må aldri bli et mål i seg sjøl. Det skal være en konsekvens av nøye vurderinger.

Fordeler og ulemper må vektes i et generasjonsperspektiv. Det gjelder særlig matjorda vår. Det er en fornybar ressurs som skal tas vare på for all framtid. Nedbygging av matjord er ran av framtidas ressurser.

Stortinget vedtok i 2023 en ny nasjonal jordvernstrategi med et nytt og skjerpet mål på maks 2000 dekar for omdisponering av dyrka jord.

Landbruks- og matministeren og kommunal- og distriktsministeren har sendt jordvernbrev til alle landets kommuner. Kommunene har ansvar for å sikre arealer for framtidig matproduksjon og at Norge skal nå målet om å bygge ned mindre dyrka jord.

Totalberedskapskommisjonens rapport «Nå er det alvor» skriver at jordvernets betydning for norsk matsikkerhet er blitt mye viktigere på grunn av den utrygge verdenssituasjonen.

I Europa minelegger krigen i Ukraina verdens kornkamre. Vi må produsere mest mulig mat til egen befolkning i en verden som stadig trenger mere mat. Da må Norge øke sjølforsyninga vår.

Jeg var nylig med å stemme for økt sjølforsyning fra 40–50 prosent sjølforsyning, fordi det er nødvendig. Senterpartiet i regjering skal også gi bøndene ei real lønn for det!

For vi har rett og plikt til å sørge for mest mulig egen matproduksjon!

Ingen av oss går gjennom en eneste dag uten å påvirke jorda vi bor på.

Vi kan sjøl påvirke hvilke avtrykk vi setter. Senterparti- og Arbeiderpartiregjeringa gjør mange grep for å ta vare på en av våre mest verdifulle naturressurser.

I små og store avgjørelser må vi styrke evnen vår til å produsere mat og ta vare på den matjorda vi har.