(Bondebladet): Villsvin er en svartelista art i Norge, og i Handlingsplan mot villsvin for perioden 2020–2024 er målsetningen å det skal være færrest mulig villsvin på minst mulig areal.

For et par uker siden ble det påvist afrikansk svinepest i Sverige, og landbruksminister Geir Pollestad strammer nå inn norsk politikk på området.

– Noen grunneiere har tenkt at det er greit å ha noen villsvin, med den jakta det gir. Alle har vært enige om at det skal være på et lavt nivå. I dag har jeg bestemt et nytt mål for villsvinpolitikken: Det er at vi skal utrydde villsvin i Norge. Det krever noen tiltak, og vi må gå en runde på hva det er. I løpet av veldig kort tid vil det komme ut hva det blir, sier Geir Pollestad.

Han er på lederkonferansen til Norges Bondelag, hvor beslutningen ble møtt med applaus.

90 prosent skytes i Østfold

Denne nyheten ble godt mottatt av landbruket.

– 90 prosent av villsvinene som skytes i Norge, skytes i Østfold. Vi er veldig glad for dette, det er veldig, veldig bra, sier Ole Kristian Bergerud, leder i Østfold Bondelag.

– Takk for nyheten om villsvin, det er vi veldig glad for i innlandet bondelag. Vi har et avlsmilljø som skjelver i buksene, sier Elisabeth Gjems, leder i Innlandet Bondelag.

Dette avlsmiljøet heter Norsvin og har sitt hovedkvarter på Hamar. Lederen er svært takknemlig for at Pollestad nå vil bli kvitt villsvina.

– I Norsvin har vi villet ha dem utrydda i lang tid. Nå er det flere som forstår alvoret, sier Per Inge Egeland, styreleder i Norsvin.

– Hva ville det betydd for dere om det dukket opp nær Hamar?

– Det ville blitt katastrofe direkte, svarer Egeland.

Jakt

Villsvin er også en jaktressurs, men Ole Kristian Bergerud mener det er skjedd mye i måten grunneiere og jegere ser villsvin på. Dersom viruset blir påvist, vil all jakt i området bli forbudt.

– Jeg vet om flere i Sverige som lever av å selge jaktturisme til nordmenn. Jeg ser vi har fått en helt annen tanke hos jegere og grunneiere i Norge enn bare for noen år siden. Vi får helt andre problemstillinger nå. Det er ikke mange som fôrer opp lenger, men bruker åtestasjoner for aktiv jakt, sier han.

Redusert risiko

Carl Andreas Grøntvedt, fagansvarlig for svin ved Veterinærinstituttet, sier faren for å få afrikansk svinepest øker med villsvin.

– Du må ha en mottakelig art for at smittefarlig materiale skal kunne føre til smitte. Selv om du har innførsel av smittefarlig materiale, så må det til en mottakelig art, altså villsvin eller tamsvin. Det er et viktig element i planen Miljødirektoratet og Mattilsynet har utarbeida for 2020–2024. Å redusere villsvinbestanden så mye som mulig, vil være risikoreduserende, sier Grøntvedt.

I Norge har vi omtrent 1000 villsvin, mens det i Sverige er anslaget cirka 300 000. Å utrydde dyra i Norge vil derfor ikke hindre at det kommer inn streifdyr fra söta bror. Det vil likevel redusere antallet, og dermed smittefaren.

– Hvordan er sjansene for at svenskene skal greie å stanse viruset?

– Det er i alle fall det de har som mål. De vil begrense og bekjempe det, og det finnes eksempler fra Europa hvor man har greid det. Både i Tsjekkia og i Belgia var det relativt store utbrudd. De fikk tilbake fristatus etterpå. Belgia har ikke hatt noen tilfeller siden, Tsjekkia fikk det igjen i 2022, men i en helt annen del av landet, svarer han.

Liste med tiltak

Skulle sykdommen komme hit, vil det få dramatiske konsekvenser. Mattilsynet har forberedt en liste med aktuelle tiltak, som kan iverksettes dersom sykdommen skulle påvises her.

Et av tiltakene er forbud mot all jordbruksvirksomhet i områder som blir infisert.

– Dersom du har dyrehold i sonen, vil det selvfølgelig være lov å stelle og fôre disse, men svinehold kan bli avlivet/slaktet og med forbud mot å starte opp igjen så lenge sonene er aktiv. For eksempel vil skogbruk og annen arealbruk være forbudt, skriver Ole-Herman Tronerud, sjefsveterinær i Mattilsynet i en epost til Bondebladet.

Et annet punkt er forby hold av gris utendørs i infiserte områder. Det betyr iflølge Tronerud at dyra må avlives, dersom de ikke kan settes inn.

– Det kan bli konsekvensen hvis det er forbudt og du ikke har dyrerom til dem. Alternativet er jo å selge dyra, dersom det er mulig/tillatt å flytte dem. Avhengig av hvor dyreholdet er i sonen, skriver han.

Stabilt virus

Vi har alle de siste årene måttet forholde oss til koronaviruset, som muterer hyppig og har smittet mellom arter. Det trenger vi ikke bekymre oss for med viruset som forårsaker afrikansk svinepest.

– Det er riktig, og har med virusets egenskaper å gjøre. Det har aldri blitt beskrevet smitte til andre dyr eller mennesker. Det er et dobbeltråd DNA-virus, og har en del mekanismer som hindrer at det muterer lett. Det er kun dyr i svinefamilien som er mottakelig for infeksjon med afrikansk svinepestvirus, sier Carl Andreas Grøntvedt.

Dessverre er ikke dette den eneste måten viruset er stabilt på.

– Det er også et biologisk stabilt virus, som opprettholder evnen til å lage smitte over lang tid i biologisk materiale, fra kroppsvæsker og organer fra smitta dyr. Det er mange studier på ulik behandling av smitta kjøtt, både fra smitta tamsvin og villsvin. Fryser du ned ikke-varmebehandlet kjøtt fra smitta dyr, vil viruset fortsatt være aktivt smittefarlig etter 1000 dager, sier Grøntvedt.