For noen uker siden hadde Debatten Hamar et debattmøte hvor lokalpolitikerne på Hedemarken drøftet situasjonen etter årets lokalvalg.

I spørsmålet om «posisjoner er viktigere enn politisk innhold» kom det klart fram at handlerommet for politikkutøvelse i en kommune er relativt begrenset. Det etterlatte inntrykket er at personenes egnethet og lederskap er likså viktig, for ikke å si viktigere, enn hvilket parti som sitter med makta.

Samtidig ser vi at kommunene jevnt over sliter med å skape gode tjenester til befolkningen i tråd med lovverket, de sliter med å skape og opprettholde kompetente og rekrutterende fagmiljøer og ikke minst, kommunene også på Hedemarken har betydelige økonomiske utfordringer som må løses.

De må stramme inn økonomien alle som en. Vi kommer til å se krevende økonomiske prioriteringer i tiden som kommer.

Det synes vel dokumentert at store kommuner er mer robuste og er bedre i stand til å løse oppgavene sine.

Vi i Debatten Hamar spør derfor: «Vil en sammenslått storkommune på Hedemarken gi bedre tjenester og mer utviklingskraft?». Dette er vårt neste tema for debatt i Hamar kulturhus den 6. november kl. 19.00.

Vi tar for oss kommunene Stange, Hamar og Løten og debattantene er ordfører Bjarne Christiansen fra Stange, ordfører Vigdis Stensby fra Hamar, varaordfører Christen Engeloug fra Løten, tidligere ordfører i Tynset og tidligere statssekretær i kommunaldepartementet Dag-Henrik Sandbakken samt Kjell-Erik Nordahl fra Løten.

I starten vil vi få faktabaserte innledninger ved Trond Lesjø fra KS Innlandet og kommunaldirektør Ragnar Christoffersen fra Lørenskog, en kommune på vel 50.000 innbyggere.

Vi tror dette kan bli en spennende debatt om et meget viktig tema.