Totalt vil regjeringen øke bevilgningene til Forsvaret med 900 millioner kroner for å dekke økte kostnader og opprettholde driften.

– Vi mener det er rett prioritering å kompensere for økte utgifter. Dette bidrar til at Forsvaret kan opprettholde viktig aktivitet som nærvær og situasjonsforståelse i nærområdene våre, seier forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp).

Regjeringen foreslår også 734 millioner kroner mer til politiet og 100 millioner kroner mer til PST.

– Det er mange i politiet som opplever at de står i en presset ressurssituasjon. Det er viktig for meg å ta dem på alvor. Regjeringen foreslår at politiet får en ekstrabevilgning i år, som etter det vi kan se, er større enn de noen gang har fått i en slik nysaldering, sier justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp).

Nysalderingen blir lagt fram av regjeringen fredag. Det er en oppdatering av statsbudsjettet, i tråd med hvordan pengebruken og inntektene har vært så langt i år.

Noen av anslagene har bommet litt, og dermed blir det frigjort midler på noen felt, mens andre felt trenger mer penger.

Fremskrittspartiet synes ikke dette er nok. De ønsker på sin side i sitt alternative statsbudsjett å gi politidistriktene alene en milliard mer – blant annet for opprettelse og bemanning av 460 nye politistillinger.

– Nå er det alvor. Nå er det krise på justisområdet. Det nytter ikke å fortsette med koseprat og virkelighetsfornektelse. Politiet, domstolene og kriminalomsorgen må styrkes vesentlig, sier stortingsrepresentant Tor André Johnsen til HA.

Johnsen peker på en økning i ungdomsvold som et av områdene som skaper bekymring i Innlandet.

– Det vi ser nå om dagen er fullstendig uakseptabelt. Det skal være trygt å vokse opp og bo i Hamar, Innlandet og Norge. Det er helt uvirkelig at vi har ungdomsvold og ran på Hedmarken hvor man bruker store kniver for å rane uskyldige ungdommer, sier Johnsen.