(Nettavisen:) Regjeringen er helt avhengig av SVs støtte for å hale i land statsbudsjettet for 2024.

SV foreslår en fordelsbeskatning av boliger over 12 millioner i sitt alternative budsjett, presentert torsdag.

– Vi vil gjeninnføre en fordelsbeskatning på nettopp på dyre boliger på over 12 millioner, fordi vi er opptatt av strukturelle grep i boligmarkedet som kan sørge for at markedet blir mer rettferdig på sikt, sier SVs finanspolitiske talskvinne, Kari Elisabeth Kaski, til Nettavisen i dette video-intervjuet:

Det vil SV gjøre «gjennom å bremse en gjeldsoppbygging som har vært helt astronomisk i Norge og en boligprisvekst som har vært himmelhøy».

– Vanvittig prisvekst

– Her får vi en fordelsbeskatning som vi tilbakefører gjennom inntektssystemet, ifølge henne. Kaski hevder at «folk flest likevel får skattekutt i SVs forslag til alternativt budsjett».

– Men nå er det rekordmange som sliter med å selge og få kjøpt bolig?

– Det er «nå-situasjonen». Det har over langt tid vært en vanvittig prisvekst som har bidratt til at boligmarkedet har blitt en forskjellsmaskin som holder veldig mange utenfor boligmarkedet. Boligskatten skal nettopp presse prisene ned og gjøre boligmarkedet mye mer rettferdig, sier Kaski.

Rister på hodet: – Helt absurd

Administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge rister på hodet over forslaget om ny boligskatt.

– Fordelsbeskatning av egen bolig er helt absurd! Det betyr rett og slett at du skal betale skatt av i praksis å leie den boligen du eier, sier han til Nettavisen.

Dette mener han ikke henger på greip i det hele tatt:

– Dette er en dum, rar og uheldig skatt. Begrunnelsen for en slik skatt er at de som leier, betaler husleie, mens de som eier egen bolig, får en fordel fordi de slipper å betale husleie for å bo i egen bolig.

– Helt urimelig

– Men det stemmer jo ikke, du betaler jo husleie når du eier egen bolig?

– Nettopp! Men SVs argumenterer med at «de som eier, slipper husleie». Derfor skal de ifølge SV, «late som om» de betaler en husleie tilsvarende 2,5 prosent av verdien.

Hvis du sliter med å henge med i svingene, her er et eksempel:

– I SVs forslag vil det for en bolig som er verdt 20 millioner, først beregnes en «fordel» på 2,5 prosent av 8 millioner (20-12). Deretter skal du betale 22 prosent skatt av denne fordelen på 200.000 kroner, altså 44.000 kroner.

– SV vil altså at du skal måtte betale skatt for en bolig du har kjøpt med egne midler og lån og må betale for alle løpende utgifter på. Dette er absurd å skulle straffes for dette!

Han mener dette er en konstruert skatt som er helt urimelig.

– Det blir som om de som lager middag selv i stedet for å gå på restaurant, får en fordel de bør skatte av.

Punget ut 590 millioner

Fredag ble det kjent at milliardær-arving Katharina Andresen bladde opp 590 millioner kroner for Sjømannskirken på utsiden av Bygdøy, skriver Finansavisen.

Kvadratmeterprisen var på svimlende 951.613 kroner.

La oss se hvordan regnestykket over gjør seg gjeldende for henne: Andresen vil altså måtte betale 0,025 x (590–12) x 0,22, som tilsvarer 3.179.000 kroner i boligskatt.

Gir SV ros for dette

Lauridsen sier at en bolig til 12 millioner er «veldig høyt» utenfor pressområdene Oslo, sentrale Østlandet, Stavanger og Bergen.

– Vi innfører også startlån gjennom Husbanken og å redusere dokumentavgiften, slik at det blir lettere for de som kommer inn i boligmarkedet for første gang.

Han gir SV ros for å redusere dokumentavgiften.

– Skatt på flytting er uheldig og svekker mobiliteten, så det er bra!