(Nettavisen): Høyre mener eggkrisen viser at det er nødvendig med større grep i landbrukspolitikken.

– Vi mener at eggproduksjon er en del av landbruket som er modent for deregulering nå, sier stortingsrepresentant Lene Westgaard-Halle (H) til Nettavisen.

Senterpartiet slakter forslaget og sier dette er det siste vi trenger i en usikker tid.

– Høyre fortsetter sine ideologiske angrep på modeller som er på plass for å sikre norsk matproduksjon og gi forbrukerne sikkerhet for at vi har nok trygg norsk mat, sier næringskomiteens leder på Stortinget, Willfred Nordlund (Sp).

Les også: Kraftig prisøkning: – Knapt sett noe mer dramatisk

Tomme egghyller

I dag justeres eggprisen bare to ganger per år. Dermed kan ikke pris brukes for å skape balanse mellom etterspørsel og tilbud. Resultatet er tomme egghyller slik vi ser nå.

Nettavisen har nylig skrevet om folk som kjører flere mil for å kjøpe egg direkte fra bønder.

– Vi mener at tiden har kommet for å deregulere eggproduksjon, sier Westgaard-Halle.

Hun viser til at markedet for kylling ble deregulert i 2007.

– Vi har fortsatt knapphet på egg, men det har ikke vært noen mangel på kyllingkjøtt, sier Westgaard-Halle.

Vil frata Nortura og Tine ansvar

Høyre angriper også dagens ordning der Prior-eier Nortura har ansvar for å regulere eggmarkedet og sette engrospriser.

Høyre mener det blir feil at Nortura, som konkurrerer med andre i eggmarkedet, skal ha ansvar for å regulere det samme markedet.

Det samme gjelder meierisektoren der Tine er markedsregulator og Felleskjøpet som har samme ansvar i kornmarkedet.

– Vi må ha markedsregulering, men det blir feil at Tine og Nortura skal ha ansvaret for å regulere det markedet de selv er den største kommersielle aktøren i.

Hun drar en parallell til dagligvarekjedene.

– Tenk om vi skulle la Norgesgruppen bestemme hvor mye varer som skulle inn i butikkene til Rema 1000 og Coop, sier hun.

Hun ønsker at for eksempel Landbruksdirektoratet tar over ansvaret for å regulere markedet.

Frykter sentralisering

Willfred Nordlund i Senterpartiet vil at dagens system skal fortsette.

– Tine sitt ansvar for markedsreguleringen på melk sikrer at vi har matproduksjon i hele landet. Prisen er den samme for alle som kjøper norsk melk. Uavhengig av om de heter Tine, Q, Synnøve Finden eller noe annet, sier han.

– Høyre foreslår praksis at det ansvaret skal statliggjøres og betales av staten, sier Nordlund.

Han mener deregulering vil føre til sentralisering.

– Kylling, som Lene bruker som eksempel, er i dag underlagt referanseprissystem for å sikre tollvernet. Samtidig er produksjonen i all hovedsak er kontraktsstyrt og leveres til tre slakterier. De har igjen har sine direkte avtaler, også eksklusive, med dagligvarekjedene, sier Nordlund.

– Det har medført at produksjonen ligger nært slakteriene, naturlig nok, mens eggproduksjonen fortsatt er spredt rundt omkring i hele landet. Det ønsker Høyre slutt på når de foreslår full deregulering, eller så har de ikke skjønt konsekvensene, sier han.

– En hellig ku

Ifølge Westgaard-Halle blir man fort stemplet som motstander av norsk landbruk dersom man vil debattere reguleringene.

– Det har blitt en hellig ku, og det er forbrukerne som taper, sier hun

– Landbrukspolitikken er en viktig grunn til at mat er dyrt i Norge. Landbruksprodukter utgjør nesten halve handlekurven vår, men konkurranse i denne sektoren snakker vi ikke om, sier Westgaard-Halle.

– Dette er ordninger som kom på plass i krisetider på 1920-tallet. Det er 100 år siden og på høy tid å gjøre noe med, sier hun.

– Direkte tull

Senterpartiet mener Høyre er på ville veier.

– Vi behandler nå Senterpartiet og AP sitt plan for økt selvforsyning av norske jordbruksprodukter og prinsipper for inntektsmuligheter for norske bønder. At vi ikke snakker om sektoren er derfor direkte tull, sier Nordlund.

Han avviser at det er landbrukspolitikken som er årsaken til at mat er dyrt i Norge.

– Kjøpekraft og kostnadsnivå er vel så avgjørende, sier Nordlund. Det visste Høyre da de satt i regjering, nå har de glemt det, sier Nordlund.

– Nettopp derfor er det så stor diskusjon om kjedemakt og grossistleddet, og regjeringen har lansert sin 10 punkts plan for å følge opp Stortingets vedtak på området, sier Nordlund.