Vi undrer oss litt over Almenningsbestyreren sitt svar i intervju med HA 13.04.24. Den siste tids hendelser rundt årsmøte i SA og havariet i vind-parken i Odal gjorde sitt til at vi så oss nødt til å kommentere innlegget.

Årsmøtet i Stange Almenning (SA) landet på 69 mot 51 stemmer mot å legge vindmølleprosjektet i Stange dødt.

På det samme møtet ble det også lagt frem godt over 120 underskrifter fra de bruksberettigede i Stange med samme konklusjon.

Det er på denne listen kommet til stadig flere som ikke ønsker vindturbiner i allmenningen.

Dette representerer en bred og entydig oppfordring til bestyrer og til det nye styret om å stoppe videre planer om vindkraft i SA.

Tidligere styreformann har høstet lovord for sitt arbeid i SA, men måtte gå på bakgrunn av sitt standpunkt i vindkraftsaken.

Et tydeligere signal kan vel ikke et årsmøte gi?

Romedal Almenning har tatt en demokratisk avgjørelse og lyttet til flertallet ved å legge saken død.

Allmenningen har gjennom sin drift direkte kontakt med mange aktører med fellesprosjekter og annen god samhandling gjennom året.

Blant annet leietakere av allmenningens koier, jakt og fiskeforeninger, jaktlag, beitelag, turistforeningen, ornitologer samt alle andre brukere av allmenningen. Flere av disse har gitt utrykk for at de er imot at allmenningen skal bli industrialisert med vindturbiner.

Almenningsbestyrer og leder av styret har ved flere anledninger formidlet at det skal lyttes til argumenter og meninger blant både bruksberettigede og andre.

Er det da ikke snart på tide å legge denne saken død?

Tydeligere signaler trengs vel ikke. De har også sagt at uttalelsene kun er rådgivende og at det er opp til det nye styret å velge å gå videre med prosessen. Dette framstår ikke på noen måte demokratisk, slik vi ser det.

Bestyrer av allmenningen sa i møtet med HA at «det som plager han mest er mangelen på vilje til å se dette i en større sammenheng» og henleder til ansvar og konsekvensene for allmenningen og Stange kommune.

De fleste som har uttalt seg har vel nettopp sett dette i en større sammenheng, og at prisen vi må betale ikke står i forhold til det vi må ofre.

Se bare til nabo kommunen Odal og deres vindpark, et skandaleprosjekt pt. Hva hvis havariet av et rotorblad med vekt på ca 22 tonn og en lengde på 72 meter hadde ført til en dødsulykke? Dette viser med all tydelighet at slike områder ikke egner seg til fri ferdsel.

Vindkraft er og blir ingen stabil energikilde, det kommer en ikke bort fra.

Lista over havarier av vindmøller er lang også i Norge. Se oversikt over ulykker ved norske vindkraftanlegg siden juni 2023 (Motvind Norge). Denne lista er dessverre lang.

Hvis mangelen på kraft og kraftførende ledningsnett hadde vært så prekær, hadde neppe vårt område fått Tik-Tok, som er av Norges historiens mest kraftkrevende industri. Forstå det den som kan.

Hva annet enn rikelig tilgang på kraft og kraftkabler har muliggjort denne etableringen?

Med bakgrunn i dette blir det vanskelig å argumentere for nødvendigheten av vindturbiner i SA sett opp mot behovet til Sørli.

Har vi ikke nok eksempler på at dette ikke er veien å gå? Er det virkelig verdt å bygge ned betydelig med natur for dette? En så stor inngripen i Stange Almenning vil være uopprettelig for all fremtid.

Skal vi tenke langsiktig så er det flere alternativer å velge mellom. Som nevnt i en tidligere artikkel kan vi oppgradere eksisterende vannkraftanlegg så de blir mer funksjonelle.

I «Energipolitikk på naturens premisser» refereres det til utredninger fra NVE, Statnett og Sintef. Denne viser i sin utredning at Norge kan få opp mot 82 TW tilgjengelig fornybar energi uten videre utbygging av vindkraft på land og uten å bygge ut nye vassdrag.

Dette gir stor frihet til å utvikle etablert og ny industri og annen aktivitet. Vi kan også velge kjernekraft som er betydelig mindre arealkrevende og ikke minst en stabil energikilde i motsetning til vindkraft. (Sunniva Rose, https://www.ub.uio.no/kurs-arrangement).

Svenske myndigheter planlegger utbygging av små kjernekraftverk som en viktig energikilde.

Vi skal være evig takknemlige for at vi lever i et demokrati hvor vi kan ha slike meningsutvekslinger som vi har som i denne saken.

Vi har tillit til at det nye styret i SA tar inn over seg de ytringer som har kommet administrasjonen og styret for dagen.

Etter vår mening er eneste utveg å stoppe en utreding av vindkraft i SA nå, og legge saken død.

Alt annet er så langt unna det vi forbinder med demokrati at vi håper ikke dette blir et mulig utfall i saken.