(Nettavisen): – Vi fraråder nå norsk næringsliv å drive handel og næringsvirksomhet som bidrar til å oprettholde de folkerettsstridige israelseke bosetningene, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) til NRK torsdag morgen.

Norge fraråder altså økonomisk aktivitet som forårsaker eller medvirker til alvorlige handlinger som er i strid med folkeretten.

Så mye solgte de i fjor

Vinmonopolet vurderer nå å stoppe salg fra ulovlige israelske bosetninger.

– Dette er et nytt signal fra regjeringen som vi er positive til. Nå vil vi se nærmere på hva dette betyr for oss og involvere styret for å få behandlet saken der så raskt som praktisk mulig i et ekstraordinært styremøte, sier administrerende direktør Elisabeth Hunter til kanalen.

Vinmonopolet solgte i fjor 93 liter vin fra Vestbredden og 3700 liter fra Golanhøgdene.

– Derfor sier vi fra

På spørsmål om hvorfor oppfordringen kommer akkurat nå, svarer utenriksministeren at det har vært en « veldig dramatisk utvikling» i Midtøsten, og spesielt på Vestbredden.

– Der har vi sett at en rekke bosetninger har blitt utvidet, der nye blir etablerte og vi ser stadig mer vold. Dette er helt i strid med folkeretten, humanitærretten og menneskerettene, og vi er opptatte av at en ikke skal bidra til det. Derfor sier vi i fra til næringslivet, sier Eide.

I 2023 ble det også oppført rekordmange bosetninger på Vestbredden. 12 359 nybygg ble godkjent i fjor.

Dette er også noe av bakteppet for at Norge nå velger å stramme inn.

– Dette gjør vi jo i lys av at vi mener at vi må få slutt på krigen i Gaza. Vi må få slutt på den ulovlige okkupasjonen av både Vestbredden og deler av Jerusalem, og vi må få etablert en tostatsløsning, sier Eide.