(Gudbrandsdølen Dagningen): Det er ventet å bli veldig kaldt fredag og lørdag, men allerede torsdag har det blitt registrert temperaturer under 30 minusgrader i Gudbrandsdalen.

Både på den offisielle målestasjonen på Leirflaten og på stasjonen i Bøverdalen har det i løpet av torsdag blitt registrert temperaturer under 30 minusgrader.

Leirflaten kaldest

Aller kaldest var det på Leirflaten, hvor det ble registrert –35,9°C, mens det i Bøverdalen var –30,1.

Oppdatering 18.44 torsdag: En ny oppdatering på målestasjonen på Leirflaten viser en temperatur på –36,6°C.

Fredag er ventet å bli den kaldeste dagen, selv om det på formiddagen torsdag ble meldt at temperaturene kanskje ikke blir så ekstremt lave som fryktet.

– Det er litt tidlig å avlyse ekstremkulda, for flere steder er det mulighet for at det blir skikkelig lave temperaturer. Det kommer helt an på skylaget, sa meteorolog Marit Berger til NRK torsdag formiddag.

Hun sa at indre deler av Østlandet kan få godt under 30 minusgrader, noe som allerede har vært tilfelle på Leirflaten.

Et stykke unna rekord

35,9 minusgrader er som nevnt vinterens kaldeste, men som GD kunne presenterte onsdag kveld, er det et stykke unna det kaldeste som er målt på de offisielle målestasjonene til Meteorologisk institutt.

6. januar i 1982 ble det målt –45,0°C på Lesjaskog. Det kaldeste registrert på værstasjonen på Leirflaten er 40,7 minusgrader. Det ble målt så seint som 1. mars 2018. Torsdagens 35,9 minusgrader holder til en 41. plass på «kuldelista» i dalen.